Orešković: Ja ću voditi slučaj INA-e

Vijesti 12. svi 201614:51 > 16:17
N1

Uoči sjednice Vlade premijer Orešković održao je press konferenciju - o najavljenoj prodaji poduzeća te o slučaju INA-MOL.

Uoči sjednice Vlade, rečeno je novinarima, oko 15:30, premijer Orešković održat će press konferenciju koju, kao i samu sjednicu, možete UŽIVO pratiti na N1 televiziji.

‘Nećemo prodati sve firme s popisa’

“Malo sam si promijenio plan za danas. Dosta se govori o prodajama firmi, pa da čuje o čemu je stvar”, kazao je premijer na početku.

“Cilj je da svima bude dobro na kraju – prvo, investicije koje su kvalitetne, spomenuo sam ranije za mirovinski stup, radi se o kvalitetnim investicijama koje su plus za građane.

Drugo, win win je i to što ćemo tržiti prvih 200 milijuna eura, smanjit ćemo dug da bismo povećali kreditini rejting, za što ćemo dobiti izvješće za nekoliko mjeseci i imati manje kamate. Ovih 200 milijuna eura će poslati pozitivan signal, što će značiti 1,5 milijardi kuna, znamo što će to značiti za naš državni proračun.

Nećemo prodati sve što ste vidjeli na toj listi. Možemo ubrzati neke procese. Končar će biti 25 posto, 46 milijuna eura, Sunčani Hvar nekih 17 milijuna eura, 30 milijuna eura Croatia Osiguranje gdje država drži 30 posto…

Druge tvrtke nećemo prodati – to su spinovi u novinama i komentari. Na listi jesu, ali samo da možemo ubrzati procese, ako ćemo ih pokrenuti. Od Europske komisije smo dobili signal da imamo najveći rast industrijske proizvodnje u Europi. Diže se bura i neki nisu sretni pozitivnim signalima i rezultatima”, rekao je.

‘Ja ću se uključiti u razgovore o INA-i’

Funkcionira li Vlada? – upitan je Orešković koji na to odgovara: Rezultati su najbolji pokazatelj toga funkcionira li Vlada ili ne.

‘Što se tiče Tomislava Karamarka – svi čekamo odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, ja vjerujem da nije napravio ništa protiv interesa Republike Hrvatske. U vezi s INA-om, ja ću voditi, pokrenuti pregovarački tim, o čemu već raspravljam s odvjetnicima, vezano za arbitražu. INA je strateška firma i ja ću se kao premijer uključiti u taj proces’, kazao je premijer.

“Ponovio je kako vjeruje Karamarku: ‘Uvjeren sam da će biti pozitivno rješenje vezano za Tomislava Karamarka. To nije moj posao da pretpostavljam odluke Povjerenstva. Ja ću se direktno kao premijer i direktor financija, s iskustvom u financijama, moći duboko involvirati u pregovore oko INA-e”.

Upitan ponovno može li Karamarko donositi odluke oko INA-e, ponavlja da će on preuzeti taj dio.

“Ja ću prezentirati Vladi ono što je važno oko INA-e, a ona će dati svoj stav”, kazao je. Na direktan upit izlazi li se iz međunarodne arbitraže u Ženevi i Washingtonu, odgovara: “Arbitraža neće stati, a bilo bi pametno da sjednemo, razgovaramo i pregovaramo u najvećem interesu Hrvatske.”

Znači li to da počinjete razgovore s MOL-om prije završetka arbitraže, glasilo je podpitanje.

“Neću čekati. Mislim da ne bismo trebali prekidati arbitražu, ali bismo trebali sjesti i razgovarati o onome što je nacionalni interes”, kazao je. O početnoj poziciji u tim pregovorima nije htio govoriti.

Show me the numbers

“Svima je jasno da nije pametno govoriti u javnosti o našem stavu i strategiji”, kazao je. Na pitanje je li povratak upravljačkih prava u INA-i naš nacionalni interes, ponovno odgađa odgovor.

“Kad se pokrenu pregovori bit će sve jasno, vidjet će se ove godine što nam je u interesu”, kazao je Orešković.

Ako tvrtke neće u prodaju i ako je to rezerva, zašto je onda održana telefonska, zatvorena sjednica umjesto redovne koja je danas, upitan je Orešković. Osim toga, u Saboru se na veliko govori o preslagujivanju većine i zahtjevima za opoziv, pa je upitan i ima li Vlada stabilnu većinu.

“Apsolutno ima”, odgovorio je. Na opetovanje novinara da se o tome u Saboru navelike priča, premijer je samo rekao: “Show me the numbers”.

Što se tiče privatizacije, kaže: “Htjeli smo imati par imena na ovoj listi i da nam to da mogućnosti da ukoliko u budućnosti Vlada odluči da želi privatizirati, da to bude taj smjer u kojemu ćemo ići. To ne znači da ćemo prodati, to je opcija. Podravka nije uopće u igri. Tu su zainteresirani fondovi”, kazao je premijer.

Press konferenciju danas je održao i Zoran Milanović koji je kazao kako je u Hrvatskoj na djelu ozbiljna politička kriza u Hrvatskoj, sva sreća da nema vanjske ugroze pa građani mogu biti mirni za svoje živote.

‘Koalicija uopće ne funkcionira. Imamo premijera koji je eksperimentalni premijer i to nikako ne funkcionira, ne zato što on to možda ne bi bio u stanju raditi, nego to u ovom okolnostima ne funkcionira. Imamo većinu koju nemamo. Imamo manje partnere koji će teško više ikad dobiti šansu da uđu u Sabor i za mandat će se držati zubima’, rekao je, među ostalim, šef SDP-a.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i Vladin odgovor na SDP-ovu interpelaciju u Saboru, kojom ta stranka predlaže da se Vladu obveže da istakne prigovor na nadležnost stalnog Arbitražnog suda u Washingtonu u postupku koji su protiv Hrvatske pokrenule banke zbog konverzije kredita u švicarskim francima.

Vlada smatra da je interpelacija promašena, a predloženi zaključci nedosljedni. Na dnevnom redu je i Nacrt prijedloga zakona kojim se potvrđuje Ugovor o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za financiranje Projekta restrukturiranja Hrvatskih autocesta.