Ćorić: HDZ-ovci su na hodnicima htjeli tući Plenkovića

Vijesti 30. kol 201610:16 > 10:24
Podijeli:
Izvor: N1

Pero Ćorić iz HSP AS bio je gost u Novom danu i komentirao aktualnu predizbornu kampanju.

Zbog čega smo ispred zgrade Ine i što donosi prijedlog Zakona o zaštiti zviždača?

Ova kampanja neće puno promijeniti tko je bio vjerodostojan u kampanji, ostat će i dalje. Nismo slučajno ispred zgrade Ine, naš prijedlog je Zakon o zviždačima, a ona je sinonim za borbu zaštite obespravljenih.

Je li bivša vlada štitila hrvatske interese u Ini?

Period je bio prekratak. Svjedoci smo da Vesna Balenović, koja je za vrijeme Račanove vlade dala dokumentaciju za milijunsku krađu, a sad je Karamarko doživio stampedo i juriš zbog verbalnog delikta.

Kako komentirate snimku Zorana Milanovića sa sastanka s braniteljima?

Kako je rekao naš Ivan Tepeš, on će početi vikati “Za dom spremni”, da bi dobio potporu, vlast je slast i nema retorike kojoj neće pribjeći kako bi je se domogao. Neće me iznenaditi da Andreja Plenkovića vidimo u Srbu. On je otišao u lijevu, tehnomenadžersku strukturu. Neće me iznenaditi ni da Zorana Milanovića vidimo na koncettu Marka Perkovića Thompsona. Oni mijenjaju svoje stavove u dnevno političke svrhe. HSP AS nikad ne mijenja svoje stavove, pa ni u dnevno političke svrhe. Imao sam politički dobru ponudu od Andreja Plenkovića, kategorički sam je odbio. Radilo se o dva mandata u Saboru, praktički mi je garantirao da ću to biti ja i još netko iz stranke, ali nisam htio. I jedni i drugi su se odrekli svojih svjetonazora. Državni mediji su stvorili polarizaciju između SDP-a i HDZ-a. Više se ne zna tko je lijevo, tko je desno. Citirat ću Jadranku Kosor, koja je rekla da su svi ti dečki njezina škola. Ja ponavljam da jesu, ali kumrovečka škola. Mi smo razočarani da se nalazimo u ovim godinama kad se 150 milijuna Europljana, koji su bili pod komunističkom čizmom, odreklo komunizma, a u Hrvatskoj komunizam na vlasti. Žalosti me da obitelj Đureković zakašnjelo dobiva pravdu.

Imali ste ponudu da uđete u Sabor, zašto niste prihvatili?

Ponuda je bila vrlo bezobrazna. To su europski silnici, Andrej Plenković i Ivo Stier. Ja sam došao iz gradova koji umiru, Iloka i Vukovara, a oni su došli s briselskih tepiha i sad su na godišnjem odmoru. Ako ne ostvare svoje planove, oni će se vratiti tamo, a ja ću se vratiti među ljude koji se bore za golu egzistenciju. Ja sam devedesetih bio utemeljitelj HDZ-a s Franjom Tuđmanom. Više sličnosti imaju Musa Kesedžija i televizor u boji, nego Andrej Plenković i HDZ.

Što ste pregovarali?

Ja sam s njim govorio 9 na 9, a on je zagovarao europske vrijednost. Ja sam bio prvi govornik na Saboru HDZ-a, tamo sam govorio i devedesete, ali i 2016. i njih tamo nisam sretao. Andrej Plenković je doživio zvižduke, na hodnicima su ga htjeli tući. Lijevo liberalni mediji su nametnuli način na koji će ići na izbore i čestitam im što su izabrali predsjednika i vodstvo HDZ-a.

Ankete pokazuju da nećete ući u Sabor…

Nađite mi izbornu jedinicu gdje nećemo biti iznad 3 posto. Oduzet ćemo im mandat, ali ne znamo koliko ćemo osvojiti. Bit će nova politička utakmica, vrlo tijesna, vlada se neće moći sastaviti bez HSP-a AS, čekaju nas burna politička vremena i tijekom kampanje i nakon nje.

Je li moguća suradnja s HDZ-om?

To što govorim o lošim postupcima HDZ-a, ne znači da ćemo ikad biti s SDP-om. Mi ćemo biti s HDZ-om, ali neću dati potporu Andreju Plenkoviću za premijera.

Je li vam žao što Karamarko nije predsjednik HDZ-a? Jeste li u kontaktu s njim?

Bili smo u kontaktu, bili smo u Kninu zajedno na proslavi Domovinske zahvalnosti. Čovjek se s pravom osjeća razočarano. Ja sam ga podsjetio da je Isus ušao u Jeruzalem na magarcu, ljudi su mu klicali i bacali palmine grane pred njega, a kasnije su ga razapeli.

Spomenuli ste da je netko htio tući Andreja Plenkovića na Saboru HDZ-a. Tko?

Napadali su ga, htjeli su ga tući članovi HDZ-a, htjeli su ga tući, a sad im je predsjednik stranke.

Ne surađujete s HDZ-om, kako komentirate činjenicu da dva kandidata Hrasta nalaze na listama HDZ-a?

To ide njima na dušu, oni su pristali da idu, a nemaju imena stranke. Mene nijedna cura nije ostavila, pa neće ni HDZ, ja sam ostavio njih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.