Zamjenica gradonačelnika Karlovca je u sukobu interesa

Vijesti 15. lis 201614:28 > 14:38
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je zamjenica karlovačkog gradonačelnika Marina Kolaković bila u sukobu interesa 2011. kao predsjednica gradskog povjerenstva za subvencioniranje kamata jer je među onima koje su dobile subvenciju bila i tvrtka u kojoj je Kolaković vlasnica četvrtine temeljnog kapitala, a suprug direktor.

U odluci se navodi da će predmet biti proslijeđen Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje “radi utvrđivanja ništetnosti pravnog posla ili akta”. Navodi da je po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa ništetan pravni poslao i pravni akti sklopljei s poslovnim subjektima u kojima dužnosnik ima 0,5 posto i više udjela u vlasništvu.

Grad je tada odobrio Raiffeisen banci za tvrtku Eurotrade subvenciju od 1700 kuna za kredit za obrtna sredstva u vrijednosti od 100.000 kuna. 

Ukupni iznos tadašnjih subvencija za 132 korisnika iznosio je 1,4 milijuna kuna, a prosječna vrijednost subvencije je bila preko deset tisuća kuna.

U obrazloženju odluke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa navodi se da je Kolaković u svom očitovanju navela da pri odlučuvinja njezin motiv nije bio stjecanje imovinske koristi budući da je iznos subvencije, umanjen za porez, po suvlasniku bio manji od 350 kuna.

Subvencioniranje kamata kredita provodilo se kroz program “Karlovac 2011” i odnosi se na kredite poslovnih banaka i poduzetnika. U svome očitovanju Kolaković je navela da se prilikom donošenja odluke iz rada Povjerenstvo za subvencioniranje kamata nije izuzela jer je smatrala da se tu ne radi o poslovnom odnosu poduzetnika s Gradom, već je banka za te poduzetnike, svoje korisnike, tražila subvencioniranje kredita. 

U veljači ove godine je, kako piše Kolaković u svom očitovanju, razriješena članstva u Povjerenstvu “da bi izbjegla nedoumice oko sukoba interesa”.

Marina Kolaković, u više navrata prozivana u Gradskom vijeću za sukob interesa, rekla je za Hinu da je danas vidjela jučer objavljenu odluku i nije se stigla pravno posavjetovati, ali da se nada da će o tom slučaju biti još govora jer on ilustrira nelogičnost Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Taj zakon, rekla je, čak i vlasnicima najuspješnijih tvrtki brani da uđu u politiku, osim ako svoju teško stvorenu tvrtku prepuste na upravljanje drugima, a tvrtka se kažnjava zabranom sklapanja poslova s gradom ili drugom institucijama u kojoj su oni dužnosnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.