Oče naš i Deset zapovijedi, knjige mogućeg ministra znanosti

Vijesti 08. lis 201609:26 > 09:39
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik Mosta Božo Petrov objavili su u petak da su se nakon trotjednih pregovora dogovorili da će zajedno sastaviti Vladu.

Iako je bio najavljen, u ponedjeljak se neće održati drugi krug konzultacija za mandatara nove Vlade već će predsjednica Republike Plenkoviću uručiti mandat budući da joj je potvrdio da ima natpolovičnu većinu potpisa izabranih saborskih zastupnika.

O tome tko će voditi pojedina ministarstva čelnici stranaka još se nisu izjasnili. No, već se kalkulira o mogućim imenima. Više o tome čitajte na OVOM LINKU.

HRT u petak javlja da seDamir Jelić spominje kao budući ministar obrazovanja, kao nasljednink Predraga Šustara. Damir Jelić član je predsjedništva HDZ-a, te gradonačelnik Karlovca. U svojoj biografiji, na stranicama Grada Karlovca, među ostalim navodi da je ‘dobrovoljni darivatelj krvi, dvadesetak godina igrao je rukomet i bavio se filmskom pedagogijom’.

Jelić je i autor dvije knjige: ”Oče naš” naziv je prve, a druga se zove Deset zapovijedi”. 

”Oče naš” je, prema vlastitom priznanju, zapisivao posljednje četiri godine. ‘Čovjek kroz molitvu shvati svoju griješnost i nedorečenost i počne se propitivati. Što sam shvatio pišući knjigu? Između vlastite griješnosti i jedinstvenosti, čovjek spozna začudnost života i kako je sve u njemu prolazno. Od gradonačelničkog mandata i političkog rada, do bilo kakve ljutnje’ ustvrdio je Jelić 2014. godine.

Dvije godine kasnije izlazi mu i knjiga Deset zapovijedi. Knjiga je predstavljena u rujnu 2016., u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Na misi koja je prethodila predstavljanju knjige i na samom predstavljanju bili su i ministri Predrag Šustar i Tomo Medved, te pomoćnica ministra Šustara, Janica Kostelić.

Knjiga je protkana Jelićevim promišljanjima o deset Božjih zapovijedi, piše Večernji list

1. Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene

Bog je demokratičan, jer u konačnici, odabir je prepušten nama samima. Bog nam govori da, ukoliko odaberemo Njega, nemamo drugih bogova uz Njega.

2. Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud

Bog obožava razgovarati, slušati kroz šutnju. Tako bi trebalo biti i međusobno s ljudima. Bez molitve i razgovora, bez susreta hodamo s otvorenim ranama.

3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji

U uzburkanom svijetu vodoravnog mora često se ne možemo orijentirati. Potreban nam je nedjeljni predah. Mir, da podvučemo crtu u jednini i obiteljskoj množini.

4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji

Najbliži najdublje ranjavaju, nemoguće im je oprostiti bez molitve. Bog je odlučio da upravo moji roditelji s Njim budu sukreatori jedne egzistencije, neponovljivog izvornika, katolika, Hrvata, a da me nitko nije ništa pitao.

5. Ne ubij

U biti, čovjeka se ne može ubiti, jer je u svakome od nas Bog. I oni koji su ubijeni ljudskom rukom, ipak je, nama neshvatljivo, Bog rekao zadnju jer je u srži Života samo On. Koliko je tamna rupa koja ostaje u zločincu?

6. Ne sagriješi bludno

Blud je tjelesni nadomjestak, užitak za različite životne rane koji nisu izliječene; nije ih ljubav dubinski zahvatila. U bitnome je poljuljana ravnoteža u čovjeku.

7. Ne ukradi

Zašto krademo? Negdje u našoj dubini stoluje nemir i nesigurnost koji su uvjetovani strahom koji nije čitljiv ni vidljiv, niti si ga želimo priznati. Kao dijete sam s ekipom kod djeda i bake okrao trešnju – ispalo je vlastitu!

8. Ne reci lažna svjedočanstva

Kao dužnosnik razgovarao sam s tisućama ljudi. Jesam li svjedočio? Uvijek na granici. Majku s troje djece bolesni je suprug izbacio iz stana; ako joj kažem da stana nema, ubijam joj nadu, ako kažem da ima, dajem lažnu nadu, slagao sam! Napeta struna između stvarnosti i poštovanja prema osobi u muci.

9. Ne poželi tuđeg ženidbenog druga

Moj se kum jednom zagledao u jednu lijepu ženu koja se približavala iz daljine… i što je bila bliža, sve više ga je mazila toplina… dok nije prepoznao vlastitu suprugu! U trenutku iluminacije postao je istinski sretan. Ponekad se moramo “odmaknuti” od ljudi da ih vidimo u novom svjetlu.

10. Ne poželi nikakve tuđe stvari

Ta je Božja zapovijed crveno semaforsko svjetlo prema oholosti i zavisti. Ako prođemo kroz crveno, iznimno je visoka sigurnost težih nesreća. Pretapanje oholosti i zavisti u mržnju, najteža je nesreća.