Klarin: Ovakva porezna reforma je opasna

Vijesti 26. lis 201618:08 > 18:14
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Jedinice lokalne samouprave će novom poreznom reformom, što je od Nove godine najavio ministar financija Zdravko Marić, biti prisiljene dignuti prirez, komunalnu naknadu i komunalni doprinos istaknuo je načelnik Općine Tisno i šef županijskog SDP-a Ivan Klarin.

Dodao je da će podizanjem neoporezivog dijela dohotka na 3.750 kuna, građani s prosječnom plaćom ‘zaradit’ oko 250 kuna, ali troškovi života će im biti viši od 500 do tisuću kuna, istaknuo je načelnik Općine Tisno i šef županijskog SDP-a Ivan Klarin.

”Svjedoci smo treće porezne reforme, to jest poreza na dohodak, koji je isključivo prihod jedinica lokalne samouprave. Povećavanjem neoporezivog dijela, gubitak u lokalnim proračunima bit će između jednu i jednu i pol milijardu kuna. Još se najavljuje ukidanje poreza na tvrtku što je direktan prihod jedinica lokalne samouprave, a što će rezultirati gubitkom 300 milijuna kuna”, kazao je Klarin na današnjoj konferenciji za novinare

Kompenzacijske mjere, kaže, u tri dosadašnja navrata nisu zaživjele tako da se na primjeru prosječne općine može govoriti o gubitku od milijun do milijun i pol kuna. Troškovi kompenzacije će, objašnjava Klarin, porasti ne samo za zaposlene, već i za nezaposlene, piše Šibenik.in.

”Ovakva porezna reforma jako je opasna jer zadire u temelje prihoda jedinica lokalne samouprave. Konkretno, na primjeru moje jedinice lokalne samouprave, za plaće djelatnika izdvajamo svega osam posto prihoda. Govorim to jer se trenutačno zbog prijedloga Mosta vodi bitka između hrvatskih gradonačelnika i načelnika da se plaće spuste sa 20 na svega 15 posto lokalnih prihoda”, rekao je tišnjanski načelnik.

U SDP-u su za porezno rasterećenje, ali Klarin napominje kako nije teško biti ministar financija i reći da će porezno rasteretiti građane, a kompletna opterećenja prebaciti na općine, gradove i županije.

”Pilatovsko pranje ruku u ovakvim poreznim reformama je jako neodgovorno i jako opasno. Iako nije izašla cjelovita porezna reforma, nadamo se da će kompenzacijske mjere biti konkretne. Još bih za kraj poručio ministru da bi ovaj puta bilo korektno da jedinice lokalne samouprave budu pošteđene, odnosno da to naprave na štetu državnog proračuna”, poručio je Klarin.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.