Knin "deložira" pravoslavne pokojnike zbog navodnih dugova?

Vijesti 31. lis 201614:39 > 14:49
Izvor: Čitatelj Tris.com.hr-a

Uoči blagdana Svih svetih i Dana mrtvih, kada najveći broj građana posjećuje groblja, kninska je komunalna tvrtka oskvrnula niz grobnica na gradskom groblju u Kninu - oblijepile su ih nasljepnicama s obaviješću o skorim "deložacijama" grobova, javlja neprofitni portal Tris.com.hr.

Čitatelj portala Tris snimio je obavijest o neplaćenim računima za grobnu naknadu i prijetnju deložacijom pokojnika. Ista je naljepnica, unatoč plaćenim računima, osvanula na njegovoj obiteljskoj grobnicici. A obavijest kaže:

“ČISTOĆA I ZELENILO d.o.o. Trg Oluje 9, KNIN OBAVIJEST Ovo grobno mjesto nema evidentiranog korisnika u grobnom očevidniku i položajnom planu grobnih mjesta i grobnica, za isto nije plaćena grobna naknada 10 (deset godina). Temeljem te činjenice, a sukladno članku 14. Zakona o grobljima (NN 19/98, 50/12) ovo grobno mjesto smatra se napuštenim i može se ponovno dodijeliti na korištenje. Informacije na tel. 022 668 – 169. Upravitelj groblja: ČISTOĆA I ZELENILO d.o.o.”

Čitatelj je kao kriterij lijepljenja prepoznao oblik križa i pismo na nadgrobnim spomenicima. Slučajno ili ne, ‘obavijesti’ se nalaze na grobovima pravoslavaca.

“Po tradiciji odemo na Gradsko groblje: ja, supruga s djecom, snahom i unucima … I gle vraga ! Imao sam šta vidjeti, a usput mi prijatelji i poznanici upozoriše: ‘neplatiša’ i drugi neprijatni komentari. Okrenem se oko sebe i vidim: uglavnom srpski grobovi oblijepljeni ‘OBAVIJEST’… Naravno, prilično iznerviran pa i ljutit što mi rade, sin me pokuša nasmijati s doskočicom ‘Oni kucali, a ti nisi bio kući…’, ja pokušam da mu pariram i kažem kad dođe sljedeći put možda će stajati natpis ‘Zauzeto, Hrvat!'”, kazao je on.

Budući da je njegova obitelj podmirivala obveze, što je i dokazao uplatnicama dostavljenim portalu koji ih je objavio, ovaj je događaj za Tris protumačio kao “pokušaj brisanja povijesti i nastavak etničkog čišćenja”, odnosno “nastojanje jedne javne institucije da izbriše sve tragove postojanja Srba u Kninu”.

Čitatelj portala Tris.com.hr

Nadležna i potpisana tvrtka Čistoća i zelenilo d.o.o., navodi portal Tris, na upite poslane elektroničkom poštom, kao ni na telefonske pozive na istaknute brojeve direktora, računovodstva i financija, pravne službe, tajnice direktora, voditelja groblja i referenta grobljanskih usluga u Čistoći i zelenilu nitko nije odgovorio. Više sreće nisu imali ni s gradskom upravom Knina, koju su također htjeli upitati je li za skrnavljenje grobnica bila ključna nacionalnost/vjerosipovjest pokojnika ili je za počinjenje nađen neki drugi kriterij.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.