Svi govore o skupljem kruhu, a pojeftinit će 10.000 artikala

Vijesti 01. stu 201611:43 > 11:46
Patrik Macek/PIXSELL

Svi sada govore o poskupljenju kruha, ali ne mora do toga doći, tvrdi Marić. Proizvođačima i pekarima snižava se dobar dio njihovih inputa, padaju troškovi oporezivanja rada. Za naše poljoprivredne proizvođače ovo je prva reforma gdje se na strani inputa snižavaju stope PDV- a, rekao je.

Kome će zbog porezne reforme rasti plaće? Hoće li ona ugroziti zaradu od turizma zbog povećanja poreza ugostiteljima? Što će se događati s prihodima gradova i županija? Gosti emisije bili su: ministar financija Zdravko Marić, župan Krapinsko-zagorske županije (SDP) Željko Kolar, porezna stručnjakinja Marija Zuber i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Zdravko Marić u ponedjeljak je u Otvorenom rekao da je ideja cjelokupne porezne reforme porezni sustav učiniti jednostavnijim, prohodnijim i konkurentnijim. Njezin učinak bit će 2 milijarde kuna u prvoj godini provođenja. Na upit o poskupljenju kruha i mlijeka odgovorio je da će ukupno 10.000 artikala pojeftiniti.

Svi sada govore o poskupljenju kruha, ali ne mora do toga doći, tvrdi Marić. Proizvođačima i pekarima snižava se dobar dio njihovih inputa, padaju troškovi oporezivanja rada. Za naše poljoprivredne proizvođače ovo je prva reforma gdje se na strani inputa snižavaju stope PDV- a, rekao je.

Pod pretpostavkom da će sve cijene slijediti porast i pad stopa PDV-a, troškovi za hranu za najnižu dohodovnu skupinu u prosjeku rastu za 12- 20 kuna. Naglasio je da drastično padaju troškovi komunalija, primjerice odvoza smeća i električne energije. Ukupni pad tih troškova je 300 kuna, kazao je Marić.

Komentirao je i poskupljenje cigareta, za koje kaže da je u skladu s direktivama Europske unije.

Problem je u tome što su ugostitelji dugoročno planirali svoje poslovanje i za 2017. godinu su već započeli s ugovaranjima nekih poslova, rekao je Dragutin Ranogajec. Kada vi planirate dugoročno, a porez vam sa 13 posto ode na 25 posto – to je svakako problem. Mi smo vjerovali da će hrana još ostati na 13 posto, kazao je.

Smatra da je iluzorno očekivati da ugostitelji ne dignu cijene bez obzira na inpute koji će biti slabije oporezovani. Mnogi od njih su ušli u ulaganja i moraju otplaćivati kredit. To će se u konačnici preliti na nas potrošače, smatra, piše HRT.