U Novom danu gostovali su predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske, Nenad Šepak, i Kristijan Gržetić, ispred Koordinacije ceha ugostitelja, koji su komentirali akciju Sanitarne inspekcije, koja je tijekom protekloga vikenda zatvorila neke zagrebačke lokale.
Šepak je, komentirajući zatvaranje lokala, rekao da se o inspekciji priča već dva mjeseca, te da se tijekom ljetnih mjeseci ipak pretjeralo s kršenjem i nepoštivanjem zakona, pa su i ugostitelji bili upozoravani na to da će inspekcije krenuti u rigoroznije provjere. Ipak, smatra da se sve moglo i drugačije provesti. “Ugostitelje, kojima je ovo prvi prekršaj, nije trebalo sankcionirati. Ukoliko se ne radi o prvom putu, trebala je biti opomena. Novčana kazna je primjerenija i polučila bi bolji rezultat. Treći put bih išao na zatvaranje, jer ovako sve izgleda kao represija i zastrašivanje”, rekao je Šepak.
I Gržetić smatra da se inspekcije nisu trebale tako ponašati te da je za očekivati bilo da se praksa s davanjem upozorenja pred sankcije i nastavi. “Znakovito je da se sve događa upravo u trenutku kad se govori o poreznoj reformi”, rekao je Gržetić.
Gosti Novog dana smatraju da je zatvaranje lokala, posebice restorana, počinilo veliku štetu ugostiteljima. “Većina ljudi kad dođe i vidi da je Sanitarna inspekcija zatvorila restoran, smatra da je u pitanju nešto drugo, a ne duhanski dim”, rekao je Šepak, dodavši da inspekcije prema restoranima u pogledu duhanskoga dima definitivno ne bi trebale biti jednako rigorozne kao prema kafićima.
“Apeliram na Sanitarne inspekcije da budu korektnije, a kolege upućujem da se pridržavaju slova zakona”, rekao je Šepak.
Gržetić je objasnio kako je izgledalo zatvaranje vrlo poznatoga restorana u Zagrebu. “Gotovo dvjesto ljudi moralo je napustiti restoran kad je došla Sanitarna inspekcija. U osam dana, koliko će biti zatvoren, nastala je šteta od otprilike 400.000 kuna. Gube ugostitelji, gube zaposlenici, a gubi, na kraju krajeva, i država. Generalno, svi su na gubitku i ja bih apelirao da se u takvim situacijama inspekcije ipak malo fleksibilnije ponašaju”, kazao je Gržetić. “Mi smo, naravno, legalisti. Ukoliko prekršaj postoji, na nadležnim je institucijama da to sankcioniraju, ali trebalo bit to drugačije rješavati”, objasnio je.
Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika smatra da se ovakvim ponašanjem inspekcija nanosi nemjerljiva šteta ugostiteljima. Komentirajući situaciju u turizmu, Šepak je rekao da je prije tri godine donesena Strategija razvoja turizma, koja je jednoglasno podržana u Saboru i koja predstavlja strateški dokument. “Točno se vidi koliki je napredak napravljen. Svi misle da se slučajno dogodilo da smo sa 7 došli na 9 milijardi kuna prihoda. Postali smo konkurentni i postigli smo da ugostiteljstvo može biti konkurentno. Osim poreza i PDV-a, imamo veliki niz parafiskalnih nameta. Sad kad smo napravili zamah, sad poreznom reformom možemo sve to unazaditi”, rekao je Šepak, dodavši da se mora znati da su ugostitelji generatori svega pozitivnog što se dogodilo u gospodarstvu.
Dotaknuo se i povećanja poreznih stopa za ugostitelje. “Trebalo bi skinuti PDV na 10 posto. Mislim da to nije dobra mjera i vrijeme će to pokazati”, rekao je Šepak.
Uspoređujući Hrvatsku s konkurentskim zemljama Mediterana, Gržetić je rekao da nijedna od njih nema porez za ugostiteljske usluge veći od deset posto. “Francuska je spustila razinu stope u ugostiteljstvu na 5,5 posto i u vrlo kratkom vremenu im se to višestruko vratilo. U slučaju da porez ugostiteljstvo ode na 25 posto, bit će nesaglediva posljedica. Nama najkonkurentnije zemlje, Turska i Grčka, neće zauvijek imati krizu s izbjeglicama i terorizmom. Doći ćemo u poziciju da Hrvatska neće imati 9 milijardi prihoda”, rekao je Gržetić, kritiziravši poreznu reformu.
Što se tiče vrlo istaknutoga problema s kadrovima u turizmu, Šepak je istaknuo da Hrvatska ima potrebu za školovanim kadrovima, kojih uopće nema, te da bi to uskoro moglo značiti i otvaranje tržišta.
“Problem je velik. Od 2013., kad je donesena Strategija razvoja turizma, zaposleno je preko 10.000 radnika u ugostiteljstvu. Ako se poveća porezna stopa, ta će brojka biti izgubljena i ljudi će ostati bez posla. Važno je istaknuti da mi ne ukazujemo na problematiku da bi ishodili veću dobit, nego ukazujemo na stvarni problem koji će se, bojim se, u većoj mjeri odraziti na hrvatsko ugostiteljstvo i turizam i da će posljedice biti nesagledive”, rekao je Gržetić.
Šepak smatra da sama porezna reforma više nije cjelovita, zbog toga što su iz nje izostavljeni neki dijelovi. Istaknuo je i problem što je malim ugostiteljima puno teže poslovati i uopće započeti posao, od velikih. “Malima se teže zadužiti za 10.000 eura i krenuti u privatni biznis, nego nekome kome treba 50.000”, rekao je Šepak, dodavši da mali obrtnici i ugostitelji u potpunosti i u hrvatskim rukama, te zemlja ima više koristi od njih, nego od velikih ugostitelja, koji su samo 20 posto u hrvatskom vlasništvu.
“Strategija iz 2013. se nije radila bezveze i do 2020. se ne bi smjelo ništa dirati, posebno kad ne znamo unaprijed što će se dogoditi”, zaključio je Šepak.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.