Vlada imenuje vlastite ljude u državne i javne tvrtke

Vijesti 24. stu 201607:33 > 12:01
N1

Vlada je na sjednici donijela uredbe kojima će imenovati predsjednike i članove uprava trgovačkih društava, ali i članove nadzornih odbora bez provedbe javnih natječaja.

No u istim tim uredbama navodi se da je vlada dužna u roku od 6 mjeseci organizirati javne natječaje za ta radna mjesta, kao što je premijer Plenković i najavio.

Svrha je ovog prijelaznog rješenja omogućiti Vladi da za čelne ljude predloži kandidate koji će ispunjavati opće uvjete za kandidate iz Uredbe o kriterijima za provedbu javnog natječaja za imenovanje članova i predsjednika uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i koji mogu biti kandidati na budućim natječajima.

Dojam je, međutim, da se vlada želi riješiti takozvanih Milanovićevih kadrova, odnosno šefova javnih službi postavljenih još za Kukuriku vlasti.

Sjednicu vrate pratili smo u nastavku:

11:00 Vlada je u saborsku proceduru uputila i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva s nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Obzirom da se isporučitelji vodnih usluga u prijelaznom razdoblju od donošenja Zakona o financiranja vodnog gospodarstva od 2009. godine nisu osposobili niti osigurali financijska sredstva za saniranje gubitaka vode u mreži te da projekt IWA metodologije (za definiranje i smanjivanje gubitaka vode u sustavima javne vodoopskrbe) nije u potpunosti proveden, zadržavanje modela obračuna naknade za korištenje voda po zahvaćenim, a ne po isporučenim količinama vode, dovelo bi do značajnih poskupljenja vode, što bi predstavljao značajni udar na standard građana kao i dodatno financijsko opterećenje javnih isporučitelja vodnih usluga, a da cilj – sanacija gubitaka – ne bi bio ostvaren.

Stoga se predlaže privremeni način obračuna naknade za korištenje voda i to za razdoblje od 1. listopada 2016. do 1. siječnja 2018., odnosno dok se ne steknu uvjeti ili dok se ne predloži pravičniji model obračuna (s eventualnom izmjenom obveznika i osnovice).

10:55 Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, Vlada, pak, predlaže da se i ‘redovne’ i ‘povlaštene’ mirovine određuju i usklađuju na isti način. Naime, od kraja 2014. godine uveden je različit način usklađivanja mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, tzv. povlaštenih mirovina, s onima koje se određuju prema općem propisu, odnosno redovnih mirovina. Od sredine 2015. u to su uključene i mirovine hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, i to dio mirovina koje se je financirao iz državnog proračuna.

Takva je odluka donesena kako bi se utvrdilo, putem faktora proračuna, visina sredstava iz državnog proračuna za dio mirovina koje su priznate pod povoljnijim uvjetima i koje su stečene na povoljniji način.

Ujedno je cilj bio uspostaviti takav sustav usklađivanja cijele mirovine ili dijela mirovine s obzirom na izvor iz kojega se financiraju ta prava, dakle iz doprinosa ili državnog proračuna. No, kako se od 1. siječnja 2017. godine, uvodi jedinstvena aktualna vrijednost mirovine, razlozi za razdvajanje mirovine na dio mirovine za staž osiguranja i dio prema posebnom propisu pokazao se nepotrebnim, jer će se to pitanje urediti posebnim pravilnikom.

10:45 Točka šesta dnevnoga reda imaja je dvije podtočke:

a) Prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

b) Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

”Donošenjem ovih izmjena uvodi se tranzicijsko rješenje kojim se želi omogućiti normalno poslovanje nekih društava koje su bez vodstva. Uvodi se privremeno rješenje u kojem će se članovi uprava i nadzornih uprava imenovati na šest mjeseci. Do isteka tog roka Vlada će raditi na reviziji i unaprjeđenju postojećeg zakonodavnog okvira. U tom razdoblju će se provesti javni natječaj za uprave trgovačkih društava, a sve u cilju profesionaliziacije i depolitizacije”, rekao je premijer Plenković.

N1

10:35 Vlada je donijela i Uredbu o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, koja predviđa više trošarine od važećih. Tako bi specifična trošarina s trenutačnih 230 trebala porasti na 265 kuna za tisuću komada cigareta, a proporcionalna trošarina smanjiti se sa 38 na 36 posto od maloprodajne cijene cigareta. Minimalna trošarina na cigarete povećala bi se sa 648 na 679 kuna za tisuću komada cigareta…

Više čitajte na OVOM LINKU.

10:20 Nacrt prijedloga zakona o javnoj nabavi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU) bio je prva točka dnevnog reda.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, Martina Dalić najavila je da se Zakon donosi niz bitnih izmjena, a koje se tiču poboljšanja učinkovitosti i transparenosti.

”Ovaj zakon donosi značajno smanjivanje troškova koje postupci javne nabave izazivaju gospdarstvu. Ukidaju se neke pristojbe, dolazi do smanjivanja jamstava. Očekujemo da će novi zakon pridonijeti smanjivanju ukupnih troškova javne nabave. Uvjerena sam da će uštede biti značajne”, rekla je Dalić. ”Najznačajnija novina je uvođenje ekonomski najpovoljnije ponude kao jedinog kriterija odabira”, kaže Dalić.

10:00 Premijer Plenković se na početku sjednice osvrnuo na aktualne događaje. Objasnio je zašto su hrvatski kanaderi otišli u pomoć Izraelu.

Najavio je novu sjednicu vlade već za ponedjeljak jer ministar financija Zdravko Marić cijeli dan danas provodi u Saboru zbog rebalansa proračuna.

‘Smjene jer ‘mnogima ističu mandati’?

Uoči sjednice Vlade ministar Oleg Butković kazao je – komentirajući najavljena imenovanja u državnim i javnim tvrtkama – da se moraju raspisati natječaji za pozicije u strateškim tvrtkama, jer ‘mnogima upravo ovih dana ističu mandati’.

Ministar Goran Marić bit će zadužen za ovu uredbu i on će je predstaviti na Vladi, javlja naša reporterka Tina Kosor.

Iz Vlade tvrde da je ovo samo privremeno rješenje, no nakon sjednice, očekuje se, pojedinosti bi javnosti trebao objasniti Goran Marić.

Podsjetimo, još uvijek sedam SDP-ovaca sjedi u upravama Hrvatske lutrije, Plovputa, Hrvatskih šuma, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Podravke, u upravama Hrvatske elektroprivrede, Plinacra, Janafa i Podzemnog skladišta plina (PSP) šestero je članova HNS-a, dok u upravi Plinacra jedan član ima stranačku iskaznicu Hrvatske stranke umirovljenika.

Od ukupno 12 članova uprava i direktora koje je imenovala Oreškovićeva Vlada, njih šestero ima političku iskaznicu.