42 izbjeglice pronađene u kombiju završile u bolnicama

Vijesti 18. pro 201608:07 > 19:37
Izvor: Igor Soban/PIXSELL

Na autocesti kod Novske prometna je policija sinoć zaustavila teretno vozilo stranih registracijskih oznaka u kojem su bile 62 osobe iz Afganistana i Pakistana. Ministar zdravlja Milan Kujundžić upravo obilazi migrante koji su hospitalizirani u zagrebačkom KB-u Dubrava.

Trideset dvoje ih je zbog trovanja ugljičnim monoksidom i pothlađenosti trebalo liječničku pomoć, a šesnaest je zbrinuto na odjelima intenzivne njege te kirurgiji i pedijatriji novogradiške bolnice. U trenucima kad su pristizali, svjedoče liječnici, bilo je uistinu dramatično. Neki su bili i bez svijesti, pothlađeni, gladni i umorni. Na liječenju je zadržano i troje djece.

Kako navodi Hina, Hitna pomoć je je prvu dojavu dobila od policije u 19,35, a do 22,10 sati zbrinuti su svi pacijenti i izvan životne su opasnosti, ali će trebati vrijeme da se oprave. U njihovom zbrinjavanju sudjelovala su 22 medicinska tima iz sisačko-moslavačke, brodsko-posavske i zagrebačke županije.

Počela je i policijska obrada vozača i putnika koji su, pretpostavlja se, ilegalno prešli državnu granicu, a najvjerojatnije se radi o migrantima iz arapskih zemalja.

Timovi hitne medicinske pomoći zbrinuli su u više bolnica 42 muškarca – 11 u bolnici u Sisku, 17 u Novoj Gradiški, osam u Zagrebu te po tri u Slavonskom Brodu i Pakracu, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević.

Kako reporterka N1 Televizije Katarina Brečić s terena doznaje, ministar zdravlja Milan Kujundžić upravo obilazi migrante koji su hospitalizirani u zagrebačkom KB-u Dubrava.

Putnici su se nagutali ugljičnog monoksida, otrovnog plina bez boje, mirisa i okusa zbog čega su zapali u loše zdravstveno stanje, dok su neki izgubili i svijest. Bili su ozbiljno ugroženi ali su se počeli oporavljati kad su izašli na zrak, kazala je Grba Buljević. Pacijenti su prema njezinim riječima izvan životne opasnosti, ali će trebati vremena da se oporave.

U bolnicu u Novoj Gradišci primljeno je 17 pacijenta. Uglavnom se radi o intoksiciranim i pothlađenim pacijentima. Intoksicirani su s ugljičnim monoksidom. Digli smo sve naše raspoložive liječnike i svi pacijenti su zbrinuti. Četvero je teže intoksiciranih koji su u jedinici intenzivnog liječenja, a ostale smo zbrinuli po našim odjelima, izjavio je predstojnik novogradiške bolnice Josip Koločaj.

Iz sisačke opće bolnice potvrdili su neslužbeno da su primljena petorica muškaraca koja nisu teže ozlijeđena, ali sumnja se na trovanje ugljičnim monoksidom. Više informacija očekuje se tijekom jutra.

Kako doznajemo, neozlijeđeni putnici smješteni su u prihvatilište u Sisku i očekuju pomoć Crvenog križa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.