40 Hrvata prijavljeno zbog krijumčarenja izbjeglica

Vijesti 04. pro 201610:18 > 10:20
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Otkad je Europa promjenila svoju politiku dobrodošlice i izbjeglice ponovno počela zvati migrantima, u Hrvatsku je u 10 mjeseci ove godine - ilegalno ušlo 3.390 migranata.

Ljetos je to prosječno bilo četiri, od jeseni 5 osoba dnevno. Od toga je više od 770 osoba ulovljeno na samoj granici, ostali najčešće na tkz. zelenoj granici u Vukovarsko srijemskoj županiji ili skriveni u tovarnim prostorima kamiona ili vlakova.

Pri ilegalnom kretanju – često imaju pomoć. U prvih 10 mjeseci ove godine policija je detektirala 81 takvo kazneno djelo i prijavila 89 osoba. Od toga je čak 40 hrvatskih državljana. Takvo omogućavanje ili pomaganje drugoj osobi oko ulaska, izlaska, kretanja ili boravka unutar granica Hrvatske, druge zemlje Europske Unije ili Šengena inače se kažnjava kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Balkanska ruta je zatvorena – no od tada cijelo vrijeme zapravo prijeti obrnuti val – vraćanja onih kojima Europa nije odobrila azil. U prvih deset mjeseci Hrvatska je tako readmisijom primila 439 stranaca iz Slovenije. Od toga je njih 153 vratila u Srbiju, 66 u BIH te 56 u Crnu Goru. Ostaje tako nejasan status 164 osobe. Čekaju li oni još vraćanje ili su možda neki od njih prebačeni avionom u neku drugu zemlju, kao i koliko je još aktivnih zahtjeva za prihvat – nije jasno. Kada smo zatražili dodatno pojašnjenje, MUP ga je odbio dati.