Mesić: Prije par mjeseci predložio sam pregovore s Assadom

Vijesti 27. pro 201619:29 > 19:34
N1

Bivši predsjednik Stjepan Mesić kazao je kako je aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović predložio pregovore s Assadom oko Ininih naftnih polja u Siriji.

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić predložio je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović neka sirijskom predsjedniku Basharu al Assadu pošalje izaslanika s njezinim pismom koji bi predložio ‘pravedno i neutralno’ rješenje za INA-ina naftna polja u Siriji, prenosi Novi list.

“Predsjednici sam to predložio prije nekoliko mjeseci. Onaj tko bi išao k Assadu – ne moram to biti ja – trebao bi objasniti što bi za Hrvatsku trebalo značiti pravedno i neutralno rješenje”, kazao je bivši predsjednik.

Mesić tvrdi da ima otvoren poziv za posjet od Bashara al Assada, kojega dobro poznaje.

“Nisam još išao, jer ni od predsjednice ni od Vlade nisam dobio odgovor na prijedlog. Ne mogu u svoje ime pregovarati za Hrvatsku, a nitko mi se nije obratio. Čini se kao da im je važnije da se dokopaju mog ureda, nego naftnih polja u Siriji. Ali nisam ljut, časno sam služio domovini, i časno ću joj služiti i dalje. S Assadom treba pregovarati netko u koga on ima povjerenje. Manje je važno tko će to osobno biti, ali je važno da sirijska vlada vjeruje hrvatskom predstavniku. Sirijski predsjednik i vlada trebaju shvatiti da je Hrvatska bila u poziciji da je morala pristati na odluku koja nam sada šteti”, naglasio je.

“Kada bi dobio ovlaštenje da uime Hrvatske odnese predsjedničino ili vladino pismo al Assadu, Mesić bi sirijskome predsjedniku ‘objasnio okolnosti u kojima se Hrvatska našla’, te bi kazao ‘da bi bilo sasvim korektno da hrvatska dobije natrag ta polja te da se koncesija oživi u hrvatsku korist’. Kada bi to uspjelo, ističe bivši predsjednik, mogao bi se priskrbiti novac za otkup INA-e.

“Na tim se poljima godišnje može zarađivati dovoljno za vraćanje svakog kredita”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.