Oreškovića u Amsterdamu štite dva hrvatska policajca

Vijesti 05. sij 201707:21 > 07:28
N1

Bivši premijer Tihomir Orešković vraća se na novi, stari posao u Tevu u Amsterdam, u kojoj je radio i prije nego što ga je potkraj 2015. godine HDZ pozvao da vodi hrvatsku vladu. Imat će ulogu u globalnim financijama, a neće biti uključen u odluke vezane za poslovanje u Hrvatskoj.

Poznato je da je Orešković radio u Tevi od 2005. godine, početkom 2009. došao je Plivine urede (čiji je Teva vlasnik) u Zagrebu i tu je tri i pol godine financijski vodio širu regiju istočne Europe a ubrzo su mu odgovornost proširili na Bliski istok, Izrael i Afriku. Bio je i predsjednik Uprave Plive od 2012. do ljeta 2014. kada se vratio u Amsterdam, a 22. siječnja prošle godine postao je hrvatski premijer. Ostalo je povijest.

Tihomir Orešković je već otputovao na novu funkciju u Amsterdam. No, sporno je da se nije odrekao službene zaštite pa su u Amsterdam otišla i dva zaštitara iz policijske uprave za posebne poslove sigurnosti, sa službenim vozilom. Bivšem premijeru zaštita pripada šest mjeseci nakon odlaska s dužnosti, što je u Oreškovićevom slučaju – 19. travnja. Ali, svakako je neuobičajeno da ga se štiti i dok obavlja novi posao i živi u inozemstvu.

Osobna zaštita i eventualni privilegiji trebali bi se prvenstveno odnositi na ljude koji žive u Hrvatskoj. Nema nikakve opasnosti da ga u inozemstvu napadne netko tko je bio nezadovoljan njegovim radom. Nije etički tako ekstenzivno tumačiti zakon i uzrokovati dodatne troškove proračunu, komentirao je za Novi list Zorislav Antun Petrović, antikorupcijski stručnjak.

Plaćanje zaštite i službenog automobila problematično je i Josipu Kregaru, profesoru Pravnog fakulteta u Zagrebu. Jer, smisao zakona je u zaštiti i sigurnosti, a ne u uživanju posebnog statusa, kaže Kregar.

Naime, dnevnica u Nizozemskoj stoji 70 eura dnevno pa se stoga samo za dnevnice trebalo platiti oko 15.000 eura i još po prilici toliko i za smještaj. Tu su i troškovi vozila koji su daleko veći u inozemstvu.

Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, odgovorila je da službeno, prema evidenciji ulazne pošte Povjerenstva, Tihomir Orešković nije podnio zahtjev za davanjem mišljenja o mogućem sukobu interesa.

Oreškovićeva supruga Sanja ostaje navodno u Zagrebu jer joj se ne sviđa život u Amsterdamu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.