Traže se 122 vanjska člana saborskih radnih tijela

Vijesti 11. sij 201715:39 > 15:45
N1

Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove objavio je u srijedu na saborskim mrežnim stranicama javni poziv za kandidiranje šest vanjskih članova tzv. Antikorupcijskog vijeća te 116 vanjskih članova 24 saborska odbora, pri čemu broj vanjskih članova nije isti u svakom odboru, kreće se od tri do čak devet.

Kandidate iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika mogu predložiti stručne institucije i udruge, udruge civilnog društva, kao i pojedinci. Rok za kandidiranje je 15 dana od dana objave javnog poziva u Narodnim novinama.

Kandidature moraju pratiti životopisi (europass format) kandidata, dokaz o završenom stupnju obrazovanja i uvjerenje suda da se protiv njih ne vodi kazneni postupak. Životopisi predloženih kandidata objavit će se na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora.

Najviše vanjskih članova, njih devet, imenuje se u Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, a imenuju se na prijedlog predstavničkog tijela i to: po jedan iz Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke, dva iz županija, dva iz jedinica lokalne samouprave – općine (jedan iz kontinentalnog, a jedan iz priobalnog dijela države) te jedan iz reda pravnika.

U glavninu odbora, točnije u njih 11 imenuje se po šest vanjskih članova, a to su odbori: za Ustav, za zakonodavstvo, za europske poslove, za vanjsku politiku, za obranu, za financije i državni proračun, za gospodarstvo, za pravosuđe, za zdravstvo, za obrazovanje, te za informiranje i medije. Pet vanjskih članova imenuje se u Odbor za pomorstvo, a po četiri u odbore za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, za rad te za Hrvate izvan Hrvatske.

U osam odbora imenuju se po tri vanjska člana: za turizam, za obitelj, za ratne veterane, za prostorno uređenje, za zaštitu okoliša, za poljoprivredu, za regionalni razvoj i za ravnopravnost spolova.

U Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, tzv. Antikorupcijsko vijeće, vanjski se članovi imenuju iz reda poslodavaca, sindikata, nevladinih udruga koje se bave problemom korupcije, predstavnika akademske zajednice, stručnjaka i predstavnika medija.

Vanjski članovi za svoj angažman dobivaju naknadu od oko 1500 kuna mjesečno. Državna revizija utvrdila je da je u 2015. Sabor za naknade članovima različitih povjerenstava i odbora isplatio 2,8 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.