Čemu služe Izvršni odbor i Nacionalno vijeće ili šef Mosta?

Vijesti 28. sij 201710:27 > 10:30
N1

Nikola Grmoja kazao je da je Most objasnio je na koji način će djelovati Nacionalno vijeće, Izvršni odbor, Predsjedništvo i druga tijela. U Branimir centru održava se prvi izborni Sabor Mosta.

Upitan je hoće li NV biti u statutu i kakva je uloga tog vijeća, u odnosu na predsjednika i predsjedništvo.

Stranačke odluke, navodi, donosit će predsjedništvo, jer Nacionalno vijeće ne može donositi stranačke odluke.

Pet članova predsjedništva i četiri člana iz redova nezavisnih lista ulaze u Izvršni odbor koji će imati devet članova najvjerojatnije.

Svi saborski zastupnjici i ministri koji su nezavisni će, pak, biti u Nacionalnom vijeću, u kojemu će sjediti i predstavnici nezavisnih lokalnih inicijativa, čim Most sklopi ugovore o suradnji.

“Što se tiče stranke, odluke donose predsjednik i predsjedništvo stanke, a što se tiče platforme, ukupnog onog što most jest, vi znate da ne žeilimo stranačku organizaciju, već želimo privlačiti lokalne nezavisne inicijative da donose promjene kao što smo i mi”, kazao je, a zatim je objasnio zašto Most ne osniva podružnice.

“Ne bismo voljeli jačati stranku već potaknuti lokalne sredine, nismo osnivali lokalne podružnice, iako bismo mogli. U Dubrovniku, recimo, mi dobro surađujemo sa inicijativa Srđ je grad, ali nemamo podružnicu”, kazao je.

Most je, istakao, nacionalna politička platforma te da nikada nisu bili netransparentni. Iznenadila ga je kandidatura Roberta Postaja

“Uvijek su se odluke donosile većinom, na Nacionalnom vijeću i nije istina da je biilo netrasparentno, znalo se tko su ti ljudi, koje su ključne odluke, snimali su novinari te sjednice”, kazao je Grmoja. “Ne znam postoji li takav sustav u inozemstvu, ali mi smo sve odluke donosili konsenzusom, postojala je apsolutna suglasnost”, naveo je također.

“Nismo naplaćivali članarinu,ali možda budemo”, najavio je također, te obasnio zašto nitko od predstavnika drugih stranaka neće doći na današnje zbivanje.

“Nismo zvali nikoga, jer nismo ni mi išli nikome… Ne želimo poslati poruku da smo slični tim političkim strankama”, kazao je.

Ines Strenja Linić također tvrdi da je Most bio transparentan.

“Transparentnije je bilo i do sada, samo građanima nije bilo jasno, jer je osnovala u Metkoviću pa je prerasla u nacionalnu stranku. NV je imalo članove iz cijele Hrvatske i ondje su se donosile odluke”, kazala je Strenja Linić.

Kazala je i da je jedina žena kandidatkinja za potpredsjednicu stranke.

Upitana je zašto Mostu pada popularnost.

“Zašto mislite da Mostu pada popularnost?… Ovo na razini statističke pogreške ne znači ništa. Ne mogu ljudi očekivati da će Most u tri mjeseca popraviti nešto što ne valja 20 godina, kroz ove resore”, kazala je Strenja Linić. Dolaze pravi zakoni i promjene, najbolje je radilo naše ministarstvo energetike, dodala je tome.

Komentirala je i tužbu protiv Novog lista, vezano za napise iz 2015. godine kada su prenijeli informaciju da se nalazila na tajnim sastancima s SDP-om.

“Meni je bitno da moji dečki znaju gdje sam bila tih noći”, kazala je. “Podnijela sam tužbu zato što informaciju od Expressa samo NL prenio, a ne Glas Slavonije, jer mi se htjela napraviti šteta”, kazala je. Novac će donirati djeci. “Ne vjerujem da sam tako neupečatljiva bila jer je htio da pređem i da formira vlast”, kazala je o svjetočenju Zorana Milanovića, koji je na sudu kazao da je se ne sjeća s tih pregovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.