Sinovčić može na slobodu uz jamstvo od 20 milijuna kuna

Vijesti 18. pro 201417:06 > 17:08
Izvor: CROPIX/Bruno Konjevic

Zagrebački Županijski sud odlučio je u četvrtak da pritvoreni zadarski poduzetnik Rene Sinovčić može napustiti zatvor u Remetincu ako položi polog od 20 milijuna kuna, što je u Hrvatskoj dosad najviši iznos određene jamčevine.

Sutkinja istrage Jadranka Mandušić ponovno je odlučivala o istražnom zatvoru Sinovčiću i ostalima jer po stajalištu drugostupanjskog tijela njezina ranija odluka kojom ih je poslala u Remetinec i odbila im ponuđene jamčevine nije bila dovoljno obrazložena.

Odredila je istražni zatvor za sve okrivljenike zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Osim Sinovčića, prema odluci sutkinje, sa slobode će se moći braniti i ostali osumnjičenici ako daju pologe. Suosumnjičeni bivši direktori NK Zadra Novica Erlić i Dalibor Zebić moraju platiti po milijun kuna, a ostali pologe u iznosu od oko 300 tisuća kuna.

No, zadarski poduzetnik Sinovčić i ostali moći će uz položenu jamčevinu na slobodu tek nakon što odluka postane pravomoćna.

Uskok, koji Sinovčića i ostale sumnjiči za štetu veću od 130 milijuna kuna, najavio je žalbu na prvostupanjsku odluku.

Jedan od Sinovčićevih branitelja, odvjetnik Mate Matić u izjavi Hini također je najavio žalbu zbog previsokog iznosa jamčevine koji je određen njihovu klijentu, a koji je dvostruko viši od iznosa koji su oni nudili.

“Apsolutno da ćemo se žaliti. Ponašamo se kao pijani milijarderi. Počeli smo izbacivati takve cifre, a da nismo ni svijesni što pričamo”, kazao je Matić. S obzirom na područje gdje živimo i standarde, Matić je iznos od 20 milijuna kuna kao jamstvo da njihov klijent neće prekršiti uvjete slobode ocijenio apsurdnim. Vjeruje da će Ivanraspravno vijeće uvažiti njihovu žalbu.

Na dugačkom popisu malverzacija za koje Uskok tereti osumnjičene navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministartsvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.

Dvadeset milijuna kuna koje je sud odredio kao jamstvo za Sinovčića zasad je rekordan iznos u hrvatskoj praksi.

Milan Bandić uplatio je 15 milijuna kuna u gotovini u zamjenu za obranu sa slobode, a sud mu je kasnije odbio prijedlog da mu se jamstvo u gotovini zamijeni založnim pravom na nekretnine. Bandić je mogao u zamjenu za slobodu položiti i nekretnine, ali se odlučio za gotovinu jer takav postupak osigurava nekoliko dana brži put iz zatvora na slobodu.

Slijedi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader koji je u nekretninama svojih prijatelja založio 12,4 milijuna u zamjenu za obranu sa slobode, ali je završio u zatvoru nakon nepravomoćnog završetka prvog suđenja.