Domoljublje u programu srednje škole u Valpovu

Vijesti 09. velj 201718:16 > 18:20
N1

Profesori srednje škole u Valpovu, osim znanja, u učenike moraju "usaditi" i domoljublje. Kako i po kojem programu se prenosi domoljublje, Etički kodeks škole ustanove ne objašnjava.

Temeljem Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, svaka škola za sebe donosi etički kodeks kojim su propisana pravila, odnosno etička načela kojih se u radu i ponašanju u školi i njenom okruženju moraju pridržavati nastavnici, ali i učenici. Logično, budući da škole uz svoju obrazovnu imaju i svojevrsnu odgojnu funkciju, piše srednja.hr.

Etički kodeks neposrednih nositelja odgojno obrazovne djelatnosti donijela je i Srednja škola Valpovo. Učenicima te škole po završetku školovanja, čini se, neće trebati nikakav vojni rok. Naime, u njihovom etičkom kodeksu, postoji zanimljiva stavka – nastavničko osoblje uz svoj redovan rad vezan uz nastavni predmet mora kod učenika razvijati domoljublje.

“Kod učenika treba razvijati domoljublje, svijest o nacionalnoj pripadnosti i svim vrednotama povijesne, kulturne i etničke baštine Republike Hrvatske”, piše u članku 10. ovog Kodeksa

Ovakav stav pokreće lavinu pitanja za sobom: zašto je školi toliko važno domoljublje, na koji ga način nastavnici uopće mogu poticati i bi li nastavnik koji dolazi iz inozemstva i nema osjećaj domoljublja prema Hrvatskoj uopće mogao biti zaposlen u ovoj školi?

Na sva ta pitanja pokušali smo dobiti odgovore, ali nakon što smo četiri puta telefonski kontaktirali školu, ravnateljica nije dizala slušalicu, piše srednja.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.