"Todorić je državni prijatelj broj 1, zašto bi se javljao?"

Vijesti 26. ožu 201709:45 > 09:46
Krunoslav Petric/PIXSELL

Novinarka neovisnog portala Forum.tm, Sandra Bartolović i novinar Tportala, Marko Špoljar, gostovali su u nedjelju u Točki na tjedan Nataše Božić i komentirali stanje u Agrokoru, kao i Vladinu najavu novoga zakona o spasu sistemskih tvrtki.

Ivica Todorić cijelo vrijeme šuti, ništa ne govori. Kako čovjek koji je godinama stvarao ogromno poslovno carstvo ne shvaća koliko je to štetno, bilo je pitanje Nataše Božić.

“Zašto bi govorio? Pa on je državni prijatelj broj jedan, još od Tuđmanove priče o 200 bogatih obitelji. Sve dramatične najave idu petkom poslijepodne, pa tako je i lex Gazda najavljen u petak poslijepodne. Ne znamo sadržaj zakona, ali znamo da je pisan isključivo za Todorića i njegov spas. Dano je obrazloženje da je riječ o pomoći tvrtkama koje su od sistemske važnosti za gospodarstvo i financije, što je u redu, treba spašavati tih 60.000 radnih mjesta. Mene zanima zašto tako dramatične pressice petkom popodne nitko iz Vlade nije sazvao za još veći gospodarski rizik, što je 330 tisuća blokiranih ili slično. S tim da su blokirani kruha gladni, izbacuju ih iz stanova i kuća, Todorića nitko neće izbaciti iz Kulmerovih dvora, neće biti kruha gladan, neće ostati bez lovišta. Ne vidim zašto bi se Todorić oglašavao, kad Vlada radi za njega. I porezna reforma išla je in favorem Todoriću. Zašto bi čovjek radio? Rade drugi za njega”, kazala je Bartolović.

Kada je najavljivala zakon, Martina Dalić je kazala da on nije pisan za Agrokor i Ivicu Todorića, no u tu priču očito nitko ne vjeruje.

“Jasno je da je to pisan zakon isključivo zbog problema u kojima se našao Agrokor i njegov vlasnik, Ivica Todorić. Ja sam skeptičan prema tom konačnom rješenju, kakav god bude predstavljen. Da tu uspije cijeli proces, svi trebaju vjerovati u iskrene Vladine namjere i u zakonski okvir. U to trebaju vjerovati i radnici koji rade za 2-3 tisuće kuna i najviši menadžment, banke i vjerovnici, dobavljači, cijelo društvo, zapravo. Ja sam prvi skeptičan i zaista ne vjerujem ovoj Vladi kad to radi, jer ne vjerujem da radi iskreno i u dobroj vjeri taj zakonski okvir. Nemaju moje povjerenje. Volio bih vidjeti u sljedećim redovnim anketama da se postavi pitanje vjeruju li građani u Vladine namjere i plan za spas Agrokora”, rekao je Špoljar.

Todorić s dobavljačima sutra ima sastanak te se nada da će mu oni ukazati povjerenje.

“Dobavljači su ucijenjeni svojom egzistencijom i morat će postići dogovor. Ovo me podsjeća na priču s Miroslavom Kutlom devedesetih. Više od 200 poduzeća je propalo pod Kutlom. Ne znamo sadržaj lexa Gazda niti što će Vlada u njemu odrediti”, rekla je Bartolović.

Špoljar smatra da nije toliko loše da se taj zakon pisao, ali da se odmah trebalo priznati i reći da je taj zakon za spas Agrokora.

“Ne kažem da se taj zakon nije trebao napisati. Vjerojatno jest. I u redu je to, neka se napiše zakon za spas Agrokora, dobavljača i radnika. To je super. Ali povjerenje je bitno. Agrokor je sinonim za sve što se događalo devedesete, kako su nastali prvi tajkuni. Todorić nije samo vlasnik Agrokora, on je metafora za sve to vrijeme. Mora se građanima objasniti zašto se piše samo jedan zakon za samo jednu tvrtku”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.