Predsjednica bi htjela da Hrvatska bude poput Irske

Vijesti 04. tra 201721:02 > 21:04
N1

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Dublinu da na Hrvatsku želi preslikati model Irske koja je ulaganjem u obrazovanje i poreznim reformama zaustavila iseljavanje i brojne Irce privukla na povratak iz inozemstva.

“Irska je od zemlje emigracije postala zemlja imigracije…Htjela bih u Hrvatskoj preslikati irski model ulaganja u obrazovanje i IT sektor, uz provedbu porezne reforme u cilju privlačenja multinacionalnih kompanija”, rekla ja novinarima Grabar-Kitarović nakon razgovora s premijerom Endom Kennyjem.

Kenny je kazao da je njegova zemlja u posljednjih nekoliko godina puno učinila za oporavak gospodarstva, istaknuvši važnost “poštene porezne politike koja može pridonijeti ekonomiji”.

“Broj nezaposlenih smo u kratkom roku s 15,2 posto smanjili na 6,4 posto”, rekao je on i zauzeo se za jačanje trgovinskih odnosa između Hrvatske i Irske.

Ocijenio je da je Hrvatska u vrlo kratkom vremenu napravila veliki iskorak i naglasio da jako dobro shvaća njezine obveze u JI Europi. “Irska će biti uz Hrvatsku u prioritetima koje si je zacrtala”, istaknuo je Kenny.

Irski premijer iz stranke cesnog centra Fine Gael došao je na vlast nakon prijevremenih izbora 2011. usljed najgore ekonomske krize koja je u novije vrijeme zahvatila Irsku.

Proveo je vrlo bolne reforme, uključuijući povećanje poreza, strukturne reforme, prodaju državne imovine, a doveo je u red i banke koje su vrlo nemarno davale kredite u razdoblju procvata “keltskog tigra”.

U prosincu 2013. Irska je postala prva zemlja eurozone koja je izvršila svoje obveze prema “trojci” – MMF-u, Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji.

Hrvatska predsjednica se ranije u utorak sastala s čelnicima irskog parlamenta i gradonačelnikom Dublina Brendanom Carrom.

U srijedu će posjetiti Galway, grad na irskoj atlanskog obali koji je izabran za europsku prijestolnicu kulture 2020.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.