Predsjednica u Irskoj: Zemlju griju ljudi

Vijesti 04. tra 201706:58 > 06:59
Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u ponedjeljak u Dublinu s predstavnicima hrvatske zajednica kojima je poručila da je iseljeništvo vrlo važno za zemlju, ali i da Hrvatska mora stvoriti uvjete za njihov povratak kako bi novostečenim iskustvima obogatili svoju domovinu.

“Iseljeništvo diljem svijeta je vrlo važno za zemlju moramo stvoriti uvjete da se oni, koji su svojim radom obogatili države u koje su iselili, vrate i novostečenim iskustvima obogate svoju domovinu”, poručila je predsjednica koja se nalazi u državnom posjetu Irskoj. “Vi ste Hrvatsku zamijenili zelenom Irskom u potrazi za boljim životom i za sredinama koje se otvaraju i razvijaju. Iseljeništvo je naša briga i naše bogatstvo”, nastavila je predsjednica uz poruku da Hrvatska mora znati zaustaviti taj suvremeni egzodus.

Po njezinim riječima, Irska je dobar primjer kako izgrađivati odnos s dijasporom i kako i u dijaspori živjeti domovinu, ali i kako privući ljude na povratak.

Jednoj od najmlađih hrvatskih iseljeničkih zajednica je kazala da joj je drago čuti o uspjehu naših ljudi, ali da iseljenički valovi uvijek ostavljaju “gorak okus” jer “više niste u Hrvatskoj”. “Zemlju griju ljudi, bez njih se ne može graditi budućnost”, kazala je Grabar-Kitarović, posebice izrazivši zabrinutost zbog iseljavanje iz Slavonije i s otoka.

Irska je postala poželjno odredište novog hrvatskog iseljeničkog vala nakon ulaska Hrvatske u EU, kada je ta  zemlja otvorila svoje tržište rada i novoj članici europskog bloka. U Irskoj trenutno živi oko 12.000 Hrvata. Predsjednica se s hrvatskim iseljenicima sastala u “Mansion Houseu”, službenoj rezidenciji dublinskih gradonačelnika još iz davne 1715. i poznatoj po “Okrugloj sobi” u kojoj je Dail – irski parlament – 21. siječnja 1919. održao prvo zasjedanje kako bi objavio irsku Deklaraciju o nezavisnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.