Spomenici na nišanu – izložba o zločinima nad naslijeđem

Vijesti 19. tra 201706:59 > 07:03
Promo

Centar za tranzicijsku pravdu i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću organiziraju izložbu Spomenici na nišanu - Zatiranje povijesti i sjećanja koja će biti otvorena danas, 19. travnja 2017. u Gliptoteci HAZU-a (Galerija IV), s početkom u 19.00 h.

Otvaranju izložbe prethodi uvodni razgovor na kojem govore Snješka Knežević, Zvonko Maković, Mirko Klarin, Vesna Teršelič, Marko Sjekavica. Razgovor moderarira Eugen Jakovčić.

Izložba se temelji na interaktivnom narativu Zatiranje historije i sjećanja koji prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tokom ratova 1990-tih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivsu Jugoslaviju u Haagu.

Uz spomenuti interaktivni narativ, postav izložbe, kojeg priprema Branka Benčić (kustosica ovogodišnjeg predstavljanja Hrvatske na 57. Venecijanskom bijenalu), uključuje i dodatne elemente koji govori o tome kako su uništavani spomenici antifašističkog otpora te činjenice o stradavanju spomeničke i vjerske baštine koja nije procesuirana pred Haskim tribunalom.

Na postavu i realizaciji izložbe sudjelovali su ugledni ratni fotografi s područja bivše Jugoslavije, brojne arhivske i muzejske institucije te ugledni medjunarodni eksperti za kulturnu baštinu Helen Walasek, Andras Riedlmayer, Colin Kaiser.

Izložba je otvorena do 04. 05. 2017.