'Hrvatski jezik treba razdvojiti na osnovni i napredni nivo'

Vijesti 26. svi 201708:54 > 09:04
N1

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović reagirala je na probleme koji su nastali s kurikularnom reformom. Predsjednica nije ministru Barišiću ili Vladi uputila izravnu kritiku na odabir voditeljice ovoga projekta, ali jest dala do znanja što o svemu misli.

“Pozorno pratim sve što se događa u vezi s kurikularnom reformom i još jednom pozivam sve odgovorne da proces njezina donošenja ubrzaju i liše bilo kakve ideologizacije i politizacije. Hrvatska ima nadarenu djecu, i, unatoč nevelikim plaćama, izvrsne i požrtvovne nastavnike, profesore i ravnatelje. Ni jedni ni drugi više ne mogu čekati. Previše se vremena izgubilo i Hrvatska sada mora sprintati da bi dostigla države koje imaju suvremen kreativan obrazovni sustav, sustav koji stvara samostalne, samosvojne i odgovorne osobe”, napisala je, među ostalim na Facebooku.

Više čitajte OVDJE.

‘Ne znam zašto su od toga napravili takav problem. Bilo kakve ideološke predmete u školi treba staviti kao izborne i gotovo. Pa tko hoće neka ih pohađa”, rekla je za Jutarnji list predsjednica države.

Ima rješenje i za nastavu hrvatskog jezika oko čijeg su se programa također lomila koplja.

‘Hrvatski treba izdvojiti u dva predmeta – bazični i AP (advanced placement) sa svom tom književnošću za one koji žele u humanističke znanosti ili znati više”, rekla je.

Novi prosvjed

Podsjetimo, godinu dana nakon velikoga prosvjeda potpore kurikularnoj reformi pod motom “Hrvatska može bolje”, na kojemu se samo u Zagrebu okupilo više od 30.000 ljudi, organizira se nova prosvjedna akcija – Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma!

Prije godinu dana, 1.6.2016. godine, 50 000 ljudi izašlo je na ulice diljem Hrvatske za obrazovanje pod motom “Hrvatska može bolje”