'Moji čobani zarađuju dvije hrvatske plaće, a radnika nema'

Vijesti 27. svi 201721:48 > 21:56
Dino Stanin/PIXSELL

'Moji čobani zarađuju dvije prosječne hrvatske plaće, više nego ja kao voditelj sirane', kaže Marin Pernjak, jedan od suvlasnika paške obiteljske sirane 'Mih'. Osim kvalificirane radne snage, kaže, nedostaje im i sirovina.

‘Rasprodali smo u kolovozu prošle godine sve zalihe od ukupno 25 tona koje smo proizveli, a da smo imali, mogli smo još komotno prodati 15 tona. Potražnja na tržištu je naprosto takva da je ne možemo zadovoljiti”, kaže Pernjak za Slobodnu Dalmaciju.

Pernjakovi, kao i ostali sirari s Paga, muku muče sa sirovinom, ovčjim mlijekom. Na to im se nadovezao i problem sa sobinom, niskim raslinjem, a za lokalne ljude nametnikom, koji se munjevitom brzinom širi i jede pašnjake na otoku.

‘U ovih 15 godina zapošljavao sam ljude sa svih strana u Hrvatskoj, išao od sela do grada. Ljudi možda imaju želju, ali jednostavno ne znaju ovaj posao. Možda imaju volju, ali nisu fizički spremni. Možda zamišljaju da je to imati frulicu i šetati za ovcama, ti se sunčaš, gledaš more, galebove kako guču, a ovce sve same rade. Ne shvaća se da treba znati raditi sa stokom. Zato moji čobani zarađuju dvije prosječne hrvatske plaće, više nego ja kao voditelj sirane’, kaže Pernja.

Iako nudi i smještaj radnike ne može pronaći. Mišljenja je da treba odobriti uvoz iz BiH.

“Pustimo te fore kako imamo 300 tisuća nezaposlenih. To, uostalom, nije ni moj problem. Ali dok ne otvorimo granice ljudima iz BiH, koji govore isti ili sličan jezik kao mi, blizu su svojih kuća, pa ih i time možemo privući, mi nećemo riješiti problem. Zato im treba osloboditi put ili će oni otići drugdje”, kaže  poznati sirar s Paga za Slobodnu Dalmaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.