Prvi intervju predsjednice: Kritizirat ću i Karamarka

Vijesti 12. sij 201517:15 > 17:18
CROPIX/Damjan Tadić

Kolinda Grabar Kitarović dala je svoj prvi radijski intervju za Hrvatski radio kao novoizabrana predsjednica.

“Moj prvi predsjednički potez – inicirat ću sjednicu Vlade kako bi se poradilo na izlasku zemlje iz krize. Ako zaključim da ova Vlada to nije sposobna, inicirat ću prijevremene izbore”, rekla je Grabar Kitarović i dodala kako se već jučer čula s Ivom Josipovićem koji joj je čestitao.

Premijer Zoran Milanović nije ju nazvao. Kitarović naglašava kako premijer svojim izjavama i takvim ponašanjem ne može vrijeđati hrvatske građane i ignorirati njihovu volju. “Premijer mora podnijeti račune i reći zašto se Hrvatska nalazi u ovakvoj krizi”.

Kazala je i kako je uvjerena da će suradnja s Tomislavom Karamarkom ako HDZ dobije parlamentarne izbore biti vrlo dobra jer imaju zajedničke ciljeve. Ipak, neće se libiti poslati kritike, ako to bude trebalo.

“Bit ću predsjednica svih građana, potrebno nam je jedinstvo poput onog iz 1991. kako bi Hrvatsku izvukli iz krize. U Hrvatskoj previše stvari izmiče kontroli i priča se o ideološkim problemima”, kazala je Kitarović. U intervjuu za Hrvatski radio rekla je i kako se branitelji bore za svoja prava i dostojanstvo te da će u tom smislu posredovati između njih i Vlade. Branitelje planira posjetiti opet.

Najavila je i da će od Vlade inzistirati da dobije ured u Visokoj ulici, a uvjerena je da Ured predsjednice može raditi s upola manje zaposlenih. Nada se i da neće biti problema u suradnji s ministricom Vesnom Pusić. “Vanjska politika mora biti energičnija, da se bolje pozicioniramo u EU-u i NATO-u te da obnovimo strateško partnerstvo s Njemačkom i drugim državama”.

“Po tome da smanjimo na minimum broj nenaposlenih, da anuliramo broj blokiranih, da izvučemo Hrvatsku iz krize i da obnovimo hrvatsko zajedništvo”, odgovorila je Kitarović na pitanje po čemu bi željela da se pamti njezin prvi predsjednički mandat.