Tolušić popustio pritiscima, ali što je dugoročno rješenje?

Vijesti 10. kol 201718:39 > 18:46
N1

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić popustio je pritiscima susjednih zemalja i premijera Andreja Plenkovića i mijenja Pravilnik o inspekcijskom nadzoru voća i povrća koje se uvozi. Vraća se stara cijena, 90 umjesto 2.000 kuna. No pitanje je hoće li dugoročno tako i ostati.

Novi Pravilnik o inspekciji voća i povrća na snagu stupa u petak. Ministar poljoprivrede Tolušić vraća cijenu od 90 kuna po inspekciji vrste voća ili povrća, no moguće je da tako neće i ostati, naime, kako poručuje: “Analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu”.

O tome želi razgovarati i BiH ministar trgovine Mirko Šarović te dodaje da je Hrvatska htjela zaštiti svoje poljoprivrednike: “Stav ministara iz regije jest da je potrebno da cjenovnike uskladimo kako u RH, tako i u drugim zemljama. O tome će se razgovarati narodnih dana i sedmica”.

Dogovorena je i normalizacija kontrole na granici zbog kontramjera koje je uvela Srbija, čiji ministar trgovine Rasim Ljajić poručuje: “Ljajić je rekao da srbijanski gospodarstvenici kojima su naplaćene veće pristojbe mogu pokušati tražiti povrat novca od Hrvatske. Nadam se da će ovo biti posljednja vancarinska barijera, rekao je srbijanski ministar trgovine”.

Vraćanjem na staru cijenu nadzora nezadovoljni su u Poljoprivrednoj komori. Traže sastanak s premijerom Plenkovićem, a zadovoljni su pak u Gospodarskoj komori koja se bojala kontramjera.

Žaklina Jurišić, pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu HGK istaknula je: “Ključno je da naši gospodarstvenici ne trpe daljnju štetu te da se osigura daljnji protok roba”.

Kritika vladi, ali ne zbog Pravilnika, već načina kako je sve iskomunicirano stigla je od bivšeg partnera Mosta.

Protok roba osiguran je nakon jednotjedne krize na relaciji Zagreba i čitave regije zbog čega je navodno Tomislav Tolušić umalo izgubio ministarsku poziciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.