"Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas"

Vijesti 08. sij 201813:56 > 14:31
N1

Most nezavisnih lista nastavlja suverenističku politiku i stoga je oživio inicijativu za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, kazali su Mostovci na konferenciji za medije ispred odlagališta Karepovac u Splitu, a njihov predsjednik Božo Petrov poručio je da Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas.

Nastavljamo suverenističku politiku, istaknuo je glavni tajnik i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja podsjetivši da je u jeku ovih rasprava Most jedina parlamentarna opcija koja je sudjelovala u prikupljanju potpisa protiv arbitražnog sporazuma jer su smatrali da ne treba pristajati na slovenske ucjene.

Oživljavaju inicijativu za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i raspravu jer žele čuti mišljenje javnosti i stručnjaka, kazao je Grmoja i podsjetio da je to bio i jedan od prvih zahtjeva Mosta, ali da po tom pitanju nije ništa bilo napravljeno i sada imaju obavezu opet predlagati.

Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas, poručio je šef Mosta Božo Petrov naglasivši da nije da Hrvatska to želi, nego baš mora jer na takav način stječe svoje suverenističko pravo te da bi ostvarila svoju jurisdikciju s obzirom na to da je potpisnica UN-ove Konvencije o pravu mora, a i članica je EU, koja je dala svim svojim članicama tu mogućnost što bi omogućilo kontrolu i bolju uspostavu pravila.

Ne radi se tu samo o kvotama za ribarenje, nego i o zaštiti arheoloških nalazišta te eksploataciji prirodnih bogatstava, upozorio je Petrov.

Podsjetimo, Hrvatska je 2003. proglasila zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), ali je tijekom pregovora o pristupu EU odustala od njegove primjene na članice EU do postizanja međusobnog dogovora. ZERP se odnosi na ribolov i iskorištavanje podmorja dok se isključivi gospodarski pojas tiče gradnje objekata na morskoj površini, kao što su primjerice vjetroelektrane ili umjetni otoci. Većina zemalja u svijetu, koje imaju izlaz na otvoreno more je proglasila isključivi gospodarski pojas.

Bulj za raščišćavanje manipulacija poljoprivrednim zemljištem

Miro Bulj osvrnuo se temeljem novinarskog pitanja i na prijedlog zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, koji je pozdravila Hrvatska udruga poljoprivrednika s obzirom na to da će prednost pri dodjeli zemlje imati obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), mladi poljoprivrednici i stočari koji nemaju dovoljno zemlje što je Bulj također pozdravio.

Također, složio se s njima i da treba raščistiti moguće manipulacije zemljištima, naime, u Hrvatskoj udruzi poljoprivrednika traže reviziju svih gospodarskih programa na temelju kojih je državno poljoprivredno zemljište iznajmljivano te da se onima koji ih ne poštuju oduzme zemlja i da se ponovo raspiše natječaj, a od Državnog odvjetništva da u tim slučajevima pokrene istragu.

Grmoja oko CVH-a prozvao Penića, Karamarka i Ranka Ostojića

Grmoju su pak novinari pitali vezano uz jučerašnje priopćenje Mosta oko Centra za vozila Hrvatske, z akoji tvrde da je svoj monopolistički položaj prije par dana proširio novim ovlastima zahvaljujući odluci ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Grmoja je posjetio da su na to upozoravali već i ranije u Saboru ukazajući na neprihvatljivost toga da privatna tvrtka ima javne ovlasti i monopol.

No Bulj je od MUP-a dobio samo birokratski odgovor, a trebalo bi sve proučiti i istražiti s obzirom na to da je, kako je kazao Grmoja, dosta bivših ministara unutarnjih poslova povezano na neki način s CVH-om. 

Ono što znam što se tiče udjela u vlasništvu je da je dosta bivših ministara unutarnjih poslova ili ima udjele, ili imaju nekakve veze s tom tvrtkom pa postavljam pitanje je li njihovo nečinjenje plaćeno na određeni način da jedna tvrtka dobije tolike ovlasti i monopol koji nema veze s tržištem. Znam da je gospodin Penić u toj priči, to je sigurno. Znam da je ta tvrtka kupila i Soboli od bivšeg ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade Karamarka, a čuo sam da i Ranko Ostojić nije baš u lošim odnosima s Centrom za vozila Hrvatske, kazao je Grmoja.

U Mostu ističu da položaj CVH-a više od dva desetljeća intrigira svojom vlasničkom strukturom i činjenicom da je istovremeno i ovlašteno tijelo i regulator tržišta što su nespojive uloge. Podsjetimo, bivši ministar unutarnjih poslova i bivši Mostovac Vlaho Orepić bio je potkraj 2016. najavio da će preispitati poziciju CVH-a, a Grmoja je samo kazao da je Orepić nešto spominjao, ali je li nešto konkretno napravljeno ne zna.