Provjerite što sve građani plaćaju pri registraciji

Vijesti 09. sij 201807:24 > 07:37
Izvor: Borna Filic/PIXSELL

Nova godina donijela je i nova pravila oko registracije osobnih vozila, a najveća je novost to da pri izdavanju tablica, registraciji i promjeni vlasništva građani više neće morati na policiju, već će taj posao odrađivati stanice za tehnički pregled.

Prilikom svakog tehničkog u stanici za pregled plaća se i 115 kuna za produljenje prometne i ostale dokumentacije, što se prije na policiji moglo napraviti za pet kuna, a zbog čega dio građana već negoduje.

No ovjera prometne samo je jedna od pet naknada koje se plaćaju prilikom tehničkog. U samom startu potrebno je platiti sam pregled što u prosjeku košta oko 200 kuna, ovisno o stanici u kojoj registrirate.

Idući dodatan trošak je ekotest koji primjerice za benzinca prosječne zapremnine motora i snage te starog pet godina košta oko 120 kuna, što trošak pregleda ispravnosti vozila diže na 320 kuna, pokazuje računica tportala.

Nakon što se utvrdi da je vozilo spremno za promet tu su administrativne pristojbe. Prva je naknada za ceste od 374 kune, na koju treba dodati i 38 kuna posebne naknade za okoliš, što ukupan trošak tehničkog, bez poreza i police obveznog autoosiguranja ili kaska, diže na 732 kune.

Naposljetku tu je i porez na cestovna motorna vozila, koji na ovom primjeru posve uobičajenog benzinca od 1600 kubičnih centimetara zapremnine motora doseže i do 500 kuna, što trošak cijelog procesa podiže na 1232 kune.

U nekim stanicama za tehnički pregled cijena tehničkog pregleda i ekotesta može biti nešto niža ili viša u odnosu na konkurenciju, no u stvarnosti nema velikih cjenovnih razlika među glavnim igračima poput Centra za vozila Hrvatske i HAK-a.

Osim produljenja važenja i izdavanja prometnih dozvola, u stanicama za tehnički od Nove godine može se napraviti i promjena vlasništva nad vozilom, prva registracija i odjava vozila. Prijenos vozila u Hrvatskoj stoji 122 kune – 57,5 kuna za poslove koji prethode novoj registraciji i 54,5 kuna za izdavanje nove prometne.

Vlasnici novih automobila mogu biti posebno zadovoljni jer su oslobođeni nultog tehničkog pregleda. U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku registrira oko 140.000 novih vozila, dogodi se oko 290.000 promjena vlasništva nad vozilima te oko 250.000 zamjena prometnih dozvola.