HNS Bandiću: "Informatika se uvodi jer živimo u 21 stoljeću"

Vijesti 11. sij 201815:21 > 15:25
Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska narodna stranka (HNS) u četvrtak je kao neistinite i manipulativne odbacila optužbe predsjednika Stranke rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da Ministarstvo obrazovanja uvođenjem informatike u škole želi izbaciti vjeronauk.

Ustvrdili su da zagrebački gradonačelnik “iznošenjem niza neistina o hrvatskom obrazovnom sustavu želi ispolitizirati i umanjiti značaj jedne od najvažnijih reformi u Hrvatskoj”.

Bandić je na konferenciji za novinare optužio Ministarstvo obrazovanja da želi istisnuti vjeronauk iz škola.

“Gospodine Bandiću, informatika se u škole ne uvodi da bi se istjerao vjeronauk, informatika se uvodi jer živimo u 21. stoljeću. Niz neistina koje ste izgovorili o radu stručnih ljudi koji provode reformu obrazovanja samo govore o tome da s temom niste upoznati pa vam predlažem da se primite komunalnih problema i krpanja cesta, a stručnjacima ostavite da nastave raditi svoj posao”, poručio je zagrebačkom gradonačelniku predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak

Osvrnuo se i na Bandićeve ocjene da će obrazovna reforma propasti, istaknuvši da već u rujnu kreće novi obrazovni program kao dio pilot projekta u čak 70 škola. “Stručnjaci rade na tome, na svu sreću”, ističe Stojak

Također je odbacio optužbe da nema tko opremiti škole i da se nabava opreme provodi bez natječaja.

“Ministarstvo obrazovanja osiguralo je sredstva i proslijedilo ih školama da one same, putem natječaja, nabave opremu koja im treba, i to se uvodi prvi put nakon deset godina. Vjerojatno Bandić želi da se sredstva preusmjere u njegov proračun pa da se natječaji provode na njegov poznato ‘transparentan’ način”, kaže Stojak.

Osvrnuo se i na Bandićevu tvrdnju da je “kurikularna reforma revolucionarna parola i vanzemaljski smisao bez sadržaja”, poručivši gradonačelniku kako mu je žao što ne razumije da je “kurikularna reforma jedna od najvažnijih reformi u Hrvatskoj, o kojoj ovisi ne samo budućnost naše djece, nego i budućnost zemlje”.

“U Zagrebu, koliko mi je poznato, imate puno derutnih škola i zato vam želim da se primite posla i da ga radite barem upola stručno kao ministrica Divjak i njena nova ekipa u Ministarstvu obrazovanja”, zaključio je Stojak u odgovoru Bandiću.