Udovice branitelja 24. ožujka prosvjeduju protiv Konvencije

Vijesti 16. ožu 201813:42 > 13:49
Izvor: Inicijativa "Hrvatska protiv Istanbulske"

Udruga udovica ratnih veterana najavila je prosvjed koji će 24. ožujka u Zagrebu održati protiv Istanbulske konvencije. Prosvjedna povorka će krenuti s Trga žrtava fašizma te će se uputiti na Markov trg.

Predsjednica udruge udovica Rozalija Bartolić, govoreći u ime građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” rekla je da su konferenciju za medije danas odlučili održati na Markovom trgu zato što se na njemu nalaze zgrada Vlade i Sabora, dvije institucije koje će predložiti i u kojima će se odlučivati o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Objasnila je da organiziraju prosvjed “zato da bi svim građanima dali mogućnost iskazati mišljenje o Istanbulskoj konvenciji.  Viktorija Kaleb iz građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” kazala je da se oni zalažu za zaštitu žena. “Ratifikaciji Istanbulske konvencije se protivimo jer se njome pokuša nametnuti rodna ideologija koja duboko zadire i pokušava rastočiti naš hrvatski identitet”, kazala je Kaleb i dodala da bi ratifikacijom Konvencije došlo do, kako je rekla, velikog izdvajanja iz proračuna za udruge.

“Iz državnog budžeta bi se za razno-razne udruge izdvajala gotovo milijarda kuna, a nadzorno tijelo bi bilo GREVIO, jedna netransparentna organizacija, koja bi se uplitala i u naše zakone i obrazovni sustav”, rekla je Kaleb i dodala da u Hrvatskoj postoji “izuzetno dobro razrađenu zaštitu žena”. Dodala je da je svih 48 mjera koje predviđa Istanbulska konvencija uvodi Hrvatska već ima.

“Puno je intelektualaca i znanstvenika, Vijeće pri HAZU, pa HBK, razne vjerske zajednice i drugi misleći ljudi su se već izjasnili protiv Konvencije zbog nametanja rodne ideologije”, kazala je Kaleb i pozvala ih da im se pridruže na prosvjedu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.