Vrhovni sud Slovenije odbacio lex Agrokor

Vijesti 19. ožu 201813:30 > 16:03
N1

Vrhovni sud Slovenije objavio je da je 14. ožujka potvrdio odluku Okružnog suda u Ljubljani, kojim je odbijen prijedlog Agrokora da se i u Sloveniji prizna postupak izvanredne uprave.

Ljubljanski Okružni sud je lani u lipnju prvo priznao postupak izvanredne uprave u Agrokoru kao inozemni postupak u slučaju insolventnosti, no nakon žalbe Sberbanka u studenom je odlučio da postupak izvanredne uprave ipak nema takav status u Sloveniji, odnosno da se ne vodi u koristi svih vjerovnika, te da je u suprotnosti sa slovenskim zakonodavstvom. Vrhovni sud je podržao stav da u postupku izvanredne uprave nije ispoštovano načelo jednakog odnosa prema svim vjerovnicima, što je, kako se ističe, jedan od temeljnih načela insolventnih postupaka u Sloveniji.

Posljedice takve odluke mogle bi biti da se Sberbank može slobodno pokušati naplatiti na imovini Agrokora u Sloveniji, dakle, prije svega na Mercatoru, koji je prema posljednjem izvješću Izvanredne uprave nominalno najvrijednija sastavnica koncerna, iako i sama otprije visoko zadužena. Posebno je nezgodno što je je sudstvo u BiH i u Srbiji, gdje Mercator također ima značajnu imovinu, zauzelo sličan stav kao slovensko pravosuđe. To bi značilo da bi se Sberbank, ako tako odluči, mogao pokušati naplatiti preuzimanjem cijelog Mercatora, no dvojbeno je kakvi bi bili financijski rezultati, jer nisu uspjeli naći kupca niti za manjinski paket dionica Mercatora koji su lani već preuzeli, a koji je bio izravni kolateral za zajmove dane Mercatoru.

U tom smislu ipak je relevantnija odluka suda u Londonu, koji je priznao legitimnost postupka izvanredne uprave, što je bio veliki udarac Sberbanku, nekon čega su se u ruskoj državnoj banci, a pogotovi nakon što je izvanredni povjerenik Ante Ramljak prisiljen na ostavku, ipak jednom nogom vratili u pregovore o konačnoj nagodbi, do koje će vjerojatno doći mnogo prije no što bi se Sberbank mogao dokopati vlasništva nad Mercatorom ili drugom imovinom Agrokrora u susjednim zemljama.

Takav pokušaj bio bi i dalje na dugačkom štapu, jer Sberbank kao neosigurani vjerovnik nema odgovarajuće ovršne isprave uz pomoć kojih bi pokušao naplatiti tako velika potraživanja.
Prema neslužbenim informacijama, Sberbank i Izvanredna uprava u Agrokoru mogli bi već do kraja ovog tjedna potpisati sporazum kojim bi se Rusi u punom smislu riječi vratili u postupak, oni bi odustali od svih paralelnih pravosudnih postupaka za naknadu štete izvan nagodbe, a Izvanredna uprava bi sa svoje strane priznala njihove tražbine koje do sada nije priznavala samo zato što je Sberbank inzistirao na vlastitom putu, potencijalno na štetu ostalih vjerovnika.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.