Bauk SDP-ovcima izdao 'naputak' o Istanbulskoj konvenciji

Vijesti 22. ožu 201807:15 > 07:20
Izvor: N1

U srijedu navečer zastupnici SDP-a primili su e-mail od predsjednika kluba zastupnika SDP-a o tome kako u četvrtak izbjeći bilo kakav javni istup o Istanbulskoj konvenciji.

Bauk je zastupnicima posalo e-mail sljedećeg sadržaja:

”Drage kolegice i kolege, 

obzirom da je Vlada najavila da će sutra u Sabor uputiti prijedlog zakona kojim bi se ratificirala Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, pozivam vas i molim da se suzdržite od davanja izjava, objava i ostalih javnih manifestacija vaše volje i stavova prije nego što on bude i formalno upućen u Sabor, te prije nego se o njemu izjasni Klub zastupnika i po potrebi ostala stranačka tijela.

Ako pak budete u situaciji da se nad vama pokuša izvršiti prisila od strane nezajažljivih medijskih trudbenika (što im ne valja zamjeriti jer ipak ljudi samo rade svoj posao) ljubazno ih uputite na predsjednika Kluba zastupnika koji će im odgovoriti na sva pitanja na način na koji to inače radi u takvim situacijama (“bolje reći puno i ništa, nego malo i krivo”).

Ako se zabunom javite na mobitel i budete izloženi suvišnim pitanjima, spomenite teleoperatere i loš signal, a ako to evidentno nije moguće uvijek vam ostaje baterija koja samo što nije iscurila. 

Ako budete u situaciji da nad vama vrše pritisak pripadnici asocijacija poput UIO i slično, upućujem vas na odgovarajuću primjenu tipke “DELETE”. Ako pak budete u situaciji da ste izloženi pritiscima nama sklonih aktivista nemojte pružati otpor, pridružite se demonstracijama i kličite parole karakteristične za kraj ožujka tipa BOLJE RAT(ifikacija) NEGO PAKT i BOLJE ROD NEGO ROB.”

Jasno je da se čeka službena odluka Vlade, a dio SDP-ovaca očekuje da će se promijeniti i stav njihove stranke. Naime predsjedništvo je prošli tjedan zastupnicima i javnosti priopćilo da

neće podržati Istanbulsku konvenciju ukoliko bude bilo kakvih ograda.Nakon toga brojni su zastupnici javno istupili sa suprotnim stavom tvrdeći kako SDP koji je propustio ratifikaciju Istanbulske konvencije dok su bili na vlasti to više ne smije ponoviti.

Tijekom srijede na adresu predsjednika, ali i članova SDP-a stiglo je i pismo aktivistica koje traže ratifikaciju Istanbulske konvencije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.