Očekuje se redukcija vode za istočnu Slavoniju

Vijesti 03. tra 201808:04 > 08:07
Ivica Galovic/PIXSELL

Ministar Ćorić je naglasio da niti jedan grad i mjesto neće na cijeli dan ostajati bez vode, nego samo na kraća dnevna razdoblja.

Radovima na spajanju javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na crpilište Sikirevci koji su počeli u ponedjeljak u 8 sati počelo je rješavanje golemog problema koji je potkraj prošloga tjedna pogodio građane Slavonskog Broda i općina Bebrina, Brodski Stupnik, Sibinj, Oriovac, Podcrkavlje i Bukovlje – ukupno nešto više od 90.000 ljudi, što je polovica ukupnog stanovništva Brodsko-posavske županije.

Oni su, naime, u petak navečer doznali da je pitka voda koja je u njihove domove stizala iz crpilišta Jelas, slavonskobrodske tvornice vode, zagađena enormnom količinom ugljikovodika i kao takva neupotrebljiva za piće i kuhanje. Drugim riječima, 90.000 ljudi ostalo je bez vode i to ne na dan ili dva, nego dugoročno, a takva katastrofa u ovom je kraju nezapamćena u novijoj povijesti.

Čak ni u vrijeme Domovinskog rata nije se dogodilo da Slavonski Brod i jedan dan ostane bez vode. No što nije učinio rat, uspjelo je nekome drugome, a istraga koju su pokrenuli policija i DORH trebala bi otkriti uzroke i krivce ove velike ekološke katastrofe koja je ugrozila zdravlje tolikog broja ljudi, od beba do onih u trećoj životnoj dobi. Veliko je ogorčenje tijekom uskrsnog vikenda bilo među žiteljima ovoga kraja, koji su tražili odgovore od nadležnih.

U Slavonski Brod stigao je i premijer Andrej Plenković u pratnji najbližih suradnika iz Vlade, a kakva je atmosfera bila među ljudima najbolje se vidjelo po reakciji jedne mlade majke koja je svu svoju muku “istresla” prema premijeru. On je obećao da će učiniti sve kako bi ublažili razmjere ove katastrofe, a prvi korak bilo je dodatno angažiranje svih državnih resursa kako bi se ugroženom stanovništvu osigurala pitka voda, pa su u Slavonski Brod upućene brojne cisterne i spremnici za pitku vodu, kao i tisuće litara flaširane vode.

Drugi korak je spajanje vodoopskrbnog sustava na crpilište Sikirevci, a što je počelo već u ponedjeljak, iako je u subotu Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike rekao kako će se s radovima početi u utorak i srijedu. No za Uskrs se očito radilo prekovremeno, pa su pribavljene dozvole kako bi Hrvatske vode s radovima počele već u ponedjeljak, a cijeli će projekt stajati pet milijuna kuna.

– Za 15 dana sustav će biti spojen i pitka voda će poteći prema Slavonskom Brodu, no s obzirom na trenutne kapacitete zdenaca na ovom crpilištu moguće su povremene redukcije u isporuci vode. Zato se paralelno s ovime ide i u konačno rješenje, odnosno aktivaciju ostalih zdenaca kako bi se za Slavonski Brod osigurao puni kapacitet vode od 300 litara u sekundi – rekao je ministar Ćorić u Sikirevcima, dodavši i kako će do uspostave punog kapaciteta redukcije vode biti i na području Vinkovaca te njemu okolnih općina, jer je crpilište Sikirevci primarno predviđeno za vodoopskrbu tog područja.

Ćorić je pritom naglasio da niti jedan grad i mjesto neće na cijeli dan ostajati bez vode, nego samo na kraća dnevna razdoblja. No u sljedeća tri mjeseca ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu na kvaliteti života osjetiti bi moglo više od 100.000 stanovnika Vukovarsko-srijemske i istočnog dijela Brodsko-posavske županije koji se opskrbljuju vodom iz Sikirevaca, piše Jutarnji list.

Novinare je, pak, zanimalo znači li ovaj projekt da se od crpilišta Jelas definitivno odustaje.

– Kontinuirano će se analizirati voda s crpilišta Jelas i pokaže li se da su vrijednosti ugljikovodika znatno više od dopuštenih, tada se Jelas neće koristiti. No s obzirom na trenutno stanje, ovome moramo pristupiti s konzervativnim scenarijem.

Najcrnji scenarij

Takav scenarij nimalo ne veseli Mirka Dusparu, gradonačelnika Slavonskog Broda.

– Zatvaranje naše tvornice vode bio bi najcrnji scenarij kojim bi naš Vodovod ostao bez 200 milijuna kuna imovine. Skeptičan sam prema svim tim planovima jer cijevi koje od Sikirevaca idu prema Slavonskom Brodu ne mogu primiti veći kapacitet od 150 litara u sekundi. No trenutno me najviše ljuti što se ne radi ništa na sanaciji mjesta gdje se prošlu srijedu dogodilo curenje nafte iz produktovoda u blizini crpilišta Jelas, što se nije provela dubinska analiza tla i što još uopće čekamo rezultate analize uzoraka od prošloga tjedna, a zadnje analize vode u nekim dijelovima grada pokazuju i više od 800 µg ugljikovodika – rekao je Duspara, prenosi Jutarnji list.