Promjene: Privatno će moći raditi i medicinske sestre

Vijesti 06. tra 201813:42 > 13:52
Pixabay / Ilustracija

Primarna zdravstvena zaštita se privatizira, a bolnički liječnici bit će nagrađeni ovisno o učinku na poslu – ključne su promjene prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti čiji je nacrt pušten u proceduru javnog savjetovanja.

Ovo je najveća vijest za primarnu odnosno bolničku zdravstvenu zaštitu, a kako Večernji list neslužbeno doznaje, plan je Ministarstva zdravstva da taj zakon bude izglasan do kraja lipnja.

Obiteljski liječnici koncesionari pozdravljaju zakonske izmjene, a s druge je pak strane otvorena bojazan što će se primjenom zakona dogoditi s domovima zdravlja. 

Ovakvim zakonom koji uvodi ordinacije svi će liječnici primarne medicine (obiteljski liječnici, ginekolozi, pedijatri, zubari…) moći otvoriti svoju privatnu ordinaciju pa i odseliti se u neki drugi prostor ako se ne dogovore o uvjetima ostanka u prostoru pod kapom doma zdravlja.

Ukida se, dakle, koncesija i obveza o 30 posto liječnika primarne zaštite, koliko ih je moralo ostati zaposleno pod sustavom doma zdravlja.

Uz to, osim s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje moći će se sklapati ugovori i s drugim osiguravateljima, zavodima, ukratko dodatno raditi te u konačnici prenositi na nasljednike svoje ordinacije.

Zakonski se definira obveza dežurstva vikendom – subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom, praznikom i blagdanom od 8 do 20 sati. Ali tko će dežurati nije definirano, nego ostavljeno na dušu budućem pravilniku. Tako da jedno od ključnih pitanja o dostupnosti liječnika građanima vikendom ostaje neriješeno.

Nagrađivanje bolničkih liječnika dodacima na plaću prema učinku navodno je članak zakona zbog kojeg je ta dorada zapela na više mjeseci prvenstveno zbog dodatnog troška. Kako će se vrednovati i kako točno nagrađivati liječnike propisat će Vlada posebnom uredbom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.