"Tražit ćemo da Sabor ukine pokroviteljstvo nad Bleiburgom"

Vijesti 30. tra 201810:38 > 10:43
Izvor: N1

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako će zatražiti od Predsjedništva Sabora da ukine pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu.

“No, ne vjerujem da će išta biti od ove inicijative s obzirom na sastav Predsjedništva. HDZ-ovcima je od istine puno važnije zastupati ono što barem kod dijela njihovih birača izaziva dosta veliku potporu”, rekao je Grbin HRT-u.

Komentirajući Inicijativu “Narod odlučuje” i kampanju za referendum o izbornom sustavu, Grbin je rekao kako je prvi prijedlog o tri preferencijalna glasa nešto o čemu bi se moglo razgovarati. 

“No, to je samo bacanje magle. Pravi cilj je ukidanje prava nacionalnih manjina. U hrvatskoj javnosti se pokušava prikazati da zastupnici koji su izabrani iz reda nacionalnih manjina ne uživaju gotovo nikakvu potporu, da su izabrani samo sa 5 ili 10 glasova. Ali primjerice, neki od tih zastupnika koji su izabrani u 12. izbornoj jedinici dobili su dvadesetak puta više glasova od predsjednika Hrvatskog sabora. Zašto bi predsjednik Hrvatskog sabora koji je dobio 20 puta manje glasova od jednog zastupnika nacionalnih manjina imao pravo odlučivati o proračunu, a zastupnik nacionalnih manjina ne”, pita se Grbin.

“Ova grupa ljudi kojoj je ideolog gospođa Markić nastavlja tamo gdje je ona krenula 2013. godine. 2013. godine žrtve njenog djelovanja bile su seksualne manjine, danas su im nacionalne manjine. Vrlo je jasno da se ovdje radi o jednoj totalitarnoj protumanjinskoj politici i mislim da bi sve stranke u Hrvatskom saboru trebale biti svjesne što se događa”, rekao je Grbin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.