'Vlada neće ukidati Ministarstvo državne imovine'

Vijesti 08. svi 201813:52 > 13:59
N1

Ministar državne imovine Goran Marić u utorak je na konferenciji "Državno, a efikasno" uz ostalo istaknuo da njegovo Ministarstvo ostaje dio Vlade i neće se spajati s nekim drugim, te da uz druge aktivnosti priprema slanje tisuća zahtjeva prema DORH-u za iseljenjem iz državne imovine/stanova.

“Vlada je osnovala Ministarstvo državne imovine i neće ga ukidati niti spajati, a na podmetanja se ne osvrćem”, kazao je Marić na konferenciji koja je analizirala može li državno biti efikasno i u kojem smjeru ide upravljanje državnom imovinom, a koja je u organizaciji poslovnog tjednika Lider okupila više od 200 predstavnike javnog i privatnog sektora.

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić uvodno je poručio da u upravljanju državnom imovinom, kao i u procesima privatizacije i drugima vezanim za tu imovinu, treba imati u vidu ekonomski javni interes s naglaskom na radikalnu promjenu upravljanja.

Ministar Marić iznio je kako Ministarstvo državne imovine kao dioničar upravlja s 35 strateških trgovačkih društava i društava od posebnog interesa, kao i s pet drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa ukupne nominalne vrijednosti 43 milijarde kuna.

Kada su u pitanju nekretnine, Ministarstvo upravlja sa 6.098 stanova, 3.708 poslovnih prostora, 3.583 građevinska zemljišta, 332 bivše vojne nekretnine, 3.022 garaže i garažnih mjesta te 14 kampova. “Analiza poslovanja strateških društava u razdoblju od 2010. do 2016. pokazala je da su poslovala pozitivno, ali mogu i moraju biti efikasnija i učinkovitija. Postoji prostor za smanjene troškova i povećanje prihoda uz povećanje razine profesionalnosti i stručnosti u poslovanju strateških trgovačkih društava. Bitan je način upravljanja, koji mora odgovoriti na zadatke i očekivanja vlasnika u skladu s tržišnim okolnostima, ulogom i potencijalima pojedinog društva”, kazao je Marić.

“Začuđujuće koliko je slučajeva u kojima se državno koristi kao da je privatno”

Najavljujući aktivnosti prema DORH-u, rekao je kako je “začuđujuće koliko je slučajeva u kojima se državno koristi kao da je privatno”, ocijenivši da su svi koji su bespravno useljeni u državne stanove zapravo “jako drski, jer su uselili u državno, a ponašaju se kao da je njihovo i pritom govore: ‘Zar sam se za to borio da me država izbacuje?'”.

To je, kako je rekao, neodrživo, kao i to što je zadnjih 20-ak godina puno toga otuđeno, a u zemlji ima raznih problema s državnom imovinom, kao i s time da postoji dosta općina i mjesta koje čak nemaju zemljišne knjige, niti se zna što je čije.

Važnost rada Ministarstva državne imovine u sređivanju stanja u tvrtkama i općenito nekretninama u državnom vlasničkom portfelju oslikao je podatkom da se u godinu dana rada tog Ministarstva nominalna vrijednost portfelja dionica poduzeća u vlasništvu i suvlasništvu države kojim upravlja Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) smanjila za 1,2 milijarde kuna i sada iznosi 5,3 milijarde kuna.

“Registar državne imovine je nepotpun, neprocijenjene imovine u postupku pretvorbe i privatizacije ima na tisuće, a ima i dosta dugotrajnih i kompliciranih postupaka prodaje dionica i poslovnih udjela. Primjerice u državnom portfelju do sada je bilo osam kampova, a onda smo ih našli još šest. Nedavno smo pronašli i jedan hotel u središtu Pule, koji je u vlasništvu države, a nije tako evidentiran, te će se i to početi rješavati. U Grazu kod Ploča našli smo više od deset zapuštenih državnih nekretnina i nadamo se da će se uskoro moći dati u zakup”, najavio je Marić.

Najgora imovina je ona koja je zapuštena i neaktivna, slijedom čega je cilj Ministarstva, kao i novog zakona o upravljanju državnom imovinom koji bi trebao biti donesen za dva tjedna, efikasnije upravljanje državnom imovinom i njezino stavljanje u funkciju što kvalitetnije i što je prije moguće, rekao je Marić.

Najavio je promjenu načina privatizacije, odnosno više se neće tražiti prvo neobvezujuće ponude s iskazom interesa, jer to znatno produljuje proces prodaje, nego će se odmah tražiti ponuda, a osvrnuo se i na procjene vrijednosti nekretnina, dionica ili poslovnih udjela koji se prodaju dodajući da su “procjene velika prepreka aktiviranju državne imovine”. “Loša procjena i previsoke cijene u prodaji mogu deprimirati ulagače i može značiti i da se nitko neće javiti. Stoga ćemo se i tim problemom snažnije baviti kako bi prodaje bile uspješnije”, poručio je Marić.

Sanaderovo darovanje je bilo poništeno

Velikim potencijalom ocijenio je pomorsko dobro te vojarne, koje su često problem jer nisu ušle u prostorne planove.

“Od aktiviranja i zakonskog definiranja pomorskog dobra te vojarni i neprocijenjenog zemljišta, kao i rješavanjem problematike rezerviranih dionica, a pitam se tko je i zašto u zadnjih 25 godina toliko toga rezervirao, država može dobiti nekoliko milijardi kuna i to joj može pomoći u smanjenju duga”, ocijenio je ministar državne imovine.

Na odlasku s konferencije u prolazu je na pitanje novinara što je s vojarnom koja je ovih dana darovana Splitu, a tom ju je gradu već bio darovao bivši premijer Ivo Sanader, kratko odgovorio da je to Sanaderovo darovanje bilo poništeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.