Odgovor predsjednici: Ni Njemačka nema što ima Hrvatska!

Vijesti 24. velj 201513:58 > 14:04
Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Premijer Zoran Milanović u Šibeniku je komentirao zaoštravanje odnosa između Pantovčaka i Banskih dvora.

‘Vlada odgovara Saboru i narodu, biračima, građanima koji su znali što biraju kada biraju. Znali su tko će biti premijer. Ponosan sam na ono što radim i za što se borim. Vrednujem i rad drugih i zna se komu Vlada odgovara – Saboru. Iz njega proizlazi Vlada koju podupire većina u Saboru, a ja sam premijer te Vlade.

To su vrlo jednostavna pravila po kojima demokracija funkcionira. Demokracija dopušta i ovakve situacije kao u Savskoj, to je tako, treba biti strpljiv’, rekao je to premijer koji s  ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem obilazi u Šibeniku završeni projekt izgradnje i proširenja Gata Vrulje. 

‘Vladu shvaćam jako ozbiljno. Način rada Vlade shvaćam tako da onaj tko želi dobro Hrvatskoj – dođe s konkretnim prijedlozima. Treba imati točne odgovore ‘što’, ‘kako’, ‘koji mehanizmi’ i ‘financijsku projekcija utjecaja na proračun’. Tu ne radim razliku između SDP-a i HDZ-a. Svaki dobar prijedlog koji nismo osmislili ćemo prihvatiti’, dodao je Milanović.

‘Pozivam svakoga tko imalo dobro želi Hrvatskoj da se u tome meni i mojim suradnicima pridruži. Ovo su konkretne stvari, ovo nisu priče. Odgovornost Vlade je prema građanima, prema hrvatskom narodu, političkom narodu, biračima i prema Saboru. Moram to ponoviti puno puta da bi očite stvari postale još očitije. Tako funkcionira hrvatska demokracija.

Hrvatska nije Grčka. Hrvatska nije zadužena kao Grčka. Hrvatska nema toliki javni dug. Hrvatska nema toliki privatni dug. Hrvatska ima pozitivnu platnu bilancu. Hrvatska ima prihode od turizma 8 milijardi eura. Hrvatska uredno servisira svoj vanjski dug. U Hrvatskoj je, na današnji dan, ipak 40 tisuća ljudi manje nezaposleno nego prije godinu dana. U Hrvatskoj su očiti pozitivni trendovi. Ekonomija i gospodarstvo  je stalo prije pet godina potpuno, sa desecima tisuća praznih stanova u koje je bačen novac. Trebalo je urediti uvjete za novi početak. Trebalo je urediti državne financije.

Trebalo je osigurati da sad, kad u kafiću platiš kavu deset ili sedam kuna, da se istog trenutka na jednom mjestu državi vidi da je promet napravljen. To Njemačka nema. Da je plaćen PDV i da država funkcionira. Ne da guli svoje građane, nego da svatko daje svoj doprinos. Hrvatska će učiniti puno za tebe, učini ti nešto za nju” rekao je na kraju razgovora s novinarima predsjednik Vlade Zoran Milanović.