'Umjesto zgražanja, predsjednica je privukla simpatije'

Vijesti 23. srp 201810:31 > 11:02
REUTERS/Darren Staples

Stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko u Studiju uživo N1 govorio je brendiranju uspjeha Vatrenih na SP-u u Rusiji i ponašanju političara tijekom SP-a.

Kazao je da su ljudi u realnom vremenu, dok je Hrvatska igrala, tražili zanimljivosti o državi na internetu, što je dovelo do veće prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu.

“Naši Vatreni su uspjehom u Rusiji odradili privlačenje pozornosti i pobuđivanje interesa za Hrvatsku”, kazao je Skoko.

“Išlo nam je na ruku što smo mala država, a probili smo do samog vrha, pritom smo se suprotstavili moćnim nacijama, u biblijskom smislu to je bila borba Davida protiv Golijata, i dobili smo simpatije na svoju stranu”, rekao je Skoko te dodao kako Hrvatska turistička zajednica dobro koristi tu popularnost koju je donijela reprezentacija.

“Da bismo to iskoristitili dugoročno, potrebno je izaći iz okvira sporta i umrežiti sve ostale”, rekao je Skoko te dodao da iz ovog mogu profitirati i gospodarstvenici i politika. “Nogometaši su nam dali pozornost, ali ljude u svijeta zanima i nešto više od sporta i prirodnih ljepota i to im sada treba ponuditi”, rekao je Skoko. “Moramo iskoristiti šarm vrijednosti i simpatiju koju smo dobili i da i drugim sferama zainteresiramo ljude za Hrvatsku”, kazao je Skoko te dodao da imamo svjetski rang i među velikanima i u kulturi i u povijesti što bi sada mogli ponuditi svijetu.

“Englezi su u ovih tjedan dana naučili više od Hrvatskoj nego u 20 godina”, rekao je Skoko komentirajući napise prije i nakon utakmice polufinala SP-a u kojoj smo pobjedili Englesku. “Hrvatski nogometaši su postali inspiracija za klince iz Južne Amerike do Tajlanda jer su se mogli poistovjetiti s njima”, kazao je Skoko te dodao kako su oni pokazali kako mogu biti primjer ostalima.

Na pitanje kako gleda na ponašanje političara tijekom prvenstva, posebno predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, rekao je da je s kolegama na fakultetu prikupljao objave u stranim medijima i da je više od 90 posto tih objava o predsjednici bilo pozitivno. “Ona je prekršila protokol, čini mi se svjesno, a umjesto zgražanja, privukla je simpatije svijeta”, kazao je Skoko i dodao da je njezino ponašanje u stranim polučilo “euforiju simpatije” i privuklo dodatnu pozornost na Hrvatsku.

“Osim predsjednice, svi drugi političari koji su pokušali uhvatiti barem za dio slave nogometaša, nisu uspjeli. Pored jednog ovakvog uspjeha nogometaša, političari izgledaju smiješni sa svojom prosječnošću ili ispod prosječnošću”, rekao je Skoko i dodao kako političari moraju pokazati rezultate kao što su pokazali Vatreni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.