'Predsjedničino grljenje svih i svakog nije bilo spontano'

Vijesti 21. srp 201809:37 > 09:42
N1 Hrvatska

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je u Novom danu.

Plenković više nema savjetnika za medije, Krešimir Macan razriješen je dužnosti. Svemu je prethodila jedna objava na Twitteru.

“Tu postoji nekoliko razina zanimljivosti. Prije svega da Vlada već duže nema glasnogovornika, što je neobično. S druge strane i ovo razrješenje. Bilo bi mi zanimljivije znati kakav se razgovor vodio u Vladi i što je stvarna politička pozadina iza toga. Mislim da je on dobro nastupio s gardom da ne želi komentirati.”

Bilo je i nekih drugih neslaganja, osim tvita. Unutar Vlade, u Saboru, u Uredu predsjednice ima više od 100 ljudi koji se bave poslovima odnosa s javnošću. Zašto je važno da premijer ima glasnogovornika?

“Ne premijer, nego to su glasnogovornici Vlade. Dobro je imati sposobne ljude koji dnevno mogu komunicirati između novinara, javnosti i Vlade, odnosno dužnosnika. Mislim da u tome nema ništa loše. Ja se nisam imala vremena time se baviti, to smatram jednom od grešaka. No ni u tome se ne treba pretjerivati. Mislim da građani mogu prepoznati kad Vlada radi, prepoznati dobre poteze.”

Nije samo komuniciranje, već i PR. Kako ocjenjujete PR koji si radi predsjednica. Tijekom SP-a bila je u svim svjetskim medijima. Pojavile su se i razne lažne informacije, poput one da je vozila autobus s igračima.

“Mislim da je ona vrlo nespontano, nego proračunato koristila SP. Mislim da je ona već u žestokoj kampanji. Sve je to bilo u svrhu novog mandata. Činjenica koju su i mediji konstatirali i javnost da se više promatralo nju nego nogometaše, naše zaista sjajne reprezentativce. Za nju je to dobro odrađen posao, no kad se sve slegne vratit ćemo se u stvarnost. Za nas u Hrvatskoj koji znamo kakva su bila njezina obećanja, da se ništa od toga niej dogodilo. Mi sve te manifestacije gledamo na drugi način. I glađenje predsjednika Francuske po glavi, grljenje svih i svakoga, to je sve mislim bilo smišljeno i ništa nije bilo spontano. Naravno, svaki političar ima na to pravo. Pa ono grljenje s Lukašenkom, nazdravljanje s dvije čaše, sve to javnost vidi, a i sigurno će neke stvari koristiti njeni protukandidati. Predsjednica je rekla da su njeni nastupi kao navijačice, ali nijedan dužnosnik nije samo navijač, on predstavlja dužnost.”

Pratili smo objave u stranim medijima, prenijeli su je kao simpatičnu predsjednicu. Reakcije kod nas su podijeljene. Ako govorimo o kodeksu ponašanja, propisima odijevanja, kako je to primljeno u diplomatskim krugovima.

“Mi govorimo o dvije razine. Međunarodna i domaća. Jedan dio javnosti će sigurno biti oduševljen, ali vidjeli smo i druge državnike, predstavnike drugih zemalja, u konačnici i francuskog predsjednika. To je stvar odabira. Ona je očito željela biti posebno vidljiva i naravno da je bila jer je bila u crvenom, u kvadratićima. I onaj koji ju nije vidio ju je morao vidjeti. Privlačila je kamere i fotoreportere. Za sebe je u tom smislu odradila fantastičan posao, ali mora računati da jedan dio hrvatske javnosti neće biti oduševljen. Mislim da žene u visokoj politici moraju voditi računa kako će što raditi jer su žene uvijek izloženije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.