Institucijama koje ignoriraju revizore kazne i do 50.000 kn

Vijesti 23. srp 201819:48 > 19:49
Ilustracija

Ministarstvo financija pokrenulo je proceduru izmjene Zakona o državnoj reviziji kako bi dali na značaju njihovu radu.

Javne institucije koje su predmet kontrole Državnog ureda za reviziju ignoriraju trećinu njihovih naloga i preporuka za ispravke. Vlada najavljuje da će uvesti sankcioniranje subjekata revizije i odgovornih osoba koje ne izvršavaju dane naloge i preporuke.

Zasad se ne navodi visina kazne, no postojeći zakon propisuje da se ona kreće od 20 do 50 tisuća kuna za instituciju i 5-10 tisuća kuna za odgovornu osobu odnosno rukovoditelja koji odbiju surađivati s revizorima i ne dostave im tražene podatke.

Slična bi se kazna mogla propisati i institucijama i njihovim šefovima koji se ogluše na dobiveni nalog ili preporuku. Osim kazni novi će zakon detaljnije propisati i način na koji će Državna revizija kontrolirati rad središnje banke, što je uneseno u zakon u vrijeme kad je Most bio koalicijski partner HDZ-a.

Već i tada govorilo se da državna revizija nije dovoljno kvalificirana za kontrolu središnje banke, pa će im novi zakon omogućiti da za “rješavanje specifičnih pitanja” angažiraju vanjske suradnike, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.