Ivica Todorić i formalno više nije vlasnik Agrokora

Vijesti 26. lis 201818:11 > 18:24
Podijeli:
Izvor: N1

Odluku Visokog trgovačkom sudu o odbijanju žalbi vjerovnika na nagodbu u Agrokoru, a kojom je pravomoćno prihvaćena nagodba za N1 televiziju komentirala je zamjenica izvanrednog povjerenika u Agrokoru Irena Weber.

Današnja odluka Visokog trgovačkog suda apsolutna je potvrda da je sam proces zakonit i valjan. S druge strane ovo je ispunjenje jednog od najvažnijih prethodnih uvjeta za samu implementaciju nagodbe”, rekla je Weber.

VEZANE VIJESTI

Je li odluka Suda potvrda novih vlasnika Agrokora i je li njome Ivica Todarić i formalno izgubio vlasništvo?

“Upravo tako. Od danas vjerovnici, sukladno udjelima, postaju vlasnici našeg novog društva”, odgovorila je Weber.

Koliko je će trajati sama implementacija?

“Pramovoćnost je jedan od osnovnih prethodnih uvjeta implementacije, a tu je još potvrda poreznih uprava iz Hrvatske i Nizozemske te potvrda regulatora vezana uz zaštitu tržišnog natjecanja. Očekujemo da će se sama implementacija izvršiti u prvom kvartalu iduće godine. Izvanredna upravo ima rok na tri godine od samog ročišta, odnosno do 6. srpnja 2021.”

No to ne znači da u međuvremenu novi vlasnici neće tražiti novu upravu ili zadržati vas i nakon tog perioda?

“Kolega Peruško i ja tu smo osam mjeseci, započeli smo proces restrukturiranja, proces implementacije. Imamo viziju kako bi grupa trebala kao kompanija u budućosti izgledat. Ako je to suglasno željama budućih vlasnika, naravno.”

Spomenuli ste institucije u Nizozemskoj, hoće li hrvatska javnost znati što se događa s vlasničkom strukturom?

“Sigurno je da neće biti netransparentnosti. Ključno i bitno je da je sama grupa inkorporirana u Hrvatskoj, sve kompanije se vode sa sjedištem u Hrvatskoj i kao takva su podložna propisima u Hrvatskoj.”

Podsjetimo, Visoki trgovački sud u Zagrebu u petak je objavio rješenje kojim je odbio ili odbacio 86 žalbi Agrokorovih vjerovnika – jedan vjerovnik žalbu je povukao – vezanih uz rješenje Trgovačkog suda s početka srpnja, a kojim je potvrđena nagodba vjerovnika u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.