Odvjetnik Radman: Daruvarac izlazi iz zatvora, ukinute mjere opreza!

Vijesti 06. velj 201913:47 > 13:56
Izvor: N1

Odvjetnik Darka Kovačevića Daruvarca potvrdio je da će on biti pušten na slobodu jer je istekao zakonski rok u kojemu je mogla biti donesena pravomoćna presuda.

“Usvojena je žalba i određen istražni zatvor koji može trajati mjesec dana od dana objave presude, ukoliko ona ne postane pravomoćna. On bi trebao izaći 10. ovog mjeseca”, rekao je Boris Radman.

“Protiv presude je podnesena žalba u roku. Imajući u vidu da se žalba mora dostaviti drugoj strani, državnom odvjetniku, i da on mora odgovoriti na nju u roku od osam dana, praktično je nemoguće da o žalbi bude odlučeno dok on ne iziđe”, rekao je Radman. 

Što se tiče mjera opreza nakon što Daruvarac izađe iz zatvora, odvjetnik kaže kako su one već ukinute.

“Stavili smo prijedlog sudu i sud je odlučio da se mjere ukidaju. Nema osnova za to jer su svi rokovi za istražni zatvor istekli. Sve mu je vraćeno natrag, i osobni dokumenti”, potvrdio je odvjetnik koji kaže da ne zna ima li njegov klijent dvojno državljanstvo, odnosno posjeduje li dokumente izdane u nekoj drugoj državi. 

VEZANA VIJEST

Koliko će sve trajati postupak? “Kako ide, sukladno ZKP, presuda, žalba, odgovori na žalbu u roku 8 dana, onda se spis kompletira i šalje sudu koji odlučuje o tome”, kaže Radman.

Podsjetimo, Kovačević je 13. lipnja 2018. pretukao L. G. u jednom zadarskom kafiću i zbog toga je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj djevojci, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegov branitelj nje pojavio na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je tada odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi branitelj, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za slučaj.

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru koji, uz kronologiju događaja od Kovačevićeva uhićenja, naveo da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

Zbog Kovačevićeva puštanja na slobodu prosvjede je u nekoliko gradova u Hrvatskoj organizirala Facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hitno je doputovao u Zadar, razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva te izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali da će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.