Zagrepčani dobivaju kante za biootpad – što se u njih baca?

Vijesti 18. velj 201913:12 > 13:20
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL (ilustracija)

Prvi spremnici za biootpad podijelit će se Zagrepčanima koji stanuju u obiteljskim kućama u gradskim četvrtima Podsljeme, Brezovica i Maksimir, nakon čega će se dijeliti u svim zagrebačkim četvrtima.

Spremnik za biootpad označen je smeđom bojom, a uz spremnik se nalazi informativni letak, kažu u Zagrebačkom holdingu.

Nakon podjele spremnika obiteljskim kućama, uslijedit će podjela za višestambene objekte koji koriste zajedničke spremnike. Na njihove kućne adrese stići će biorazgradive vrećice od 30 litara, koje će odlagati u smeđi spremnik (26 besplatnih vrećica za polugodišnje razdoblje, dakle četiri vrećice za jedan mjesec).

Učestalost odvoza biootpada bit će jednom tjedno u svakoj gradskoj četvrti, kažu u Zagrebačkom holdingu. Ističu kako su građani dužni koristiti javnu uslugu, omogućiti pristup spremnicima u vrijeme pružanja usluge odvoza i čuvati spremnike od oštećenja i otuđenja. Poručuju kako odgovornim pristupom prema odvajanju biootpada svi zajedno razvijamo zdrave ekološke navike, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš.

Što bacati u spremnike za biootpad?

U smeđe spremnike za biootpad Zagrepčani će odvajati: kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.) te male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe spremnike ne odlažu se: ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i dr.

Zbog sanitarno higijenskih razloga, mole se građani da prije odlaganja u smeđe spremnike svoj biootpad stave u bioorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili ga omotaju u papir. Građanima su na raspolaganju agenti Pozivnog centra, na broju telefona 072 500 400, svakim danom od 0 do 24 sata, poručuje Zagrebački holding.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram