"Crkva je pod pritiskom da poluči uspjeh, za otkrivanje afera zaslužni mediji"

Vijesti 22. velj 201916:39 > 16:55
N1

Skup o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece koji se održava u Vatikanu u N1 Newsroomu komentirala je teologinja Anna Maria Gruenfelder.

VEZANA VIJEST

Istaknula da je ovo prvi put da se Crkva s ovim problem suočava ozbiljno.

“To nije više na razini rekla-kazala, nego su Papa i oni koji su organizirali tu konferenciju imali ideju suočiti se s ozbiljnošću problema i opasnosti pod cijelu Crkvu. Crkva je sada zaista na probi i pod pritiskom da mora polučiti neki uspjeh. Za otkrivanje svih tih afera, koje su ponukale na organiziranje globalne konferencije, moramo zahvaliti novinarima, medijima. Nisu imali lak posao jer se itekako zataškavalo, sprečavalo svako ozbiljnije istraživanje”, rekla je Gruenefelder.

Jedan od problema je i što Crkva nije imala naviku surađivati sa svjetovnim vlastima. Sada će morati surađivati, istaknuo je to i sam Papa.

“Papa je vidio da sada Crkva mora nešto učiniti i to na globalnoj razini. Čula sam da već postoji nacrt agende, 21 točka koja će propisati kako reformirati i crkveno seksualno pravo, crkveno procesno pravo i suradnju sa svjetovnim institucijama. To je bilo najviše sporno”, kazala je Gruenefelder.

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram