Pogledajte što je more izbacilo na obalu Mljeta

Vijesti 08. tra 201510:29 > 10:35
Izvor: Planet Zemlja

U ekološkoj akciji aktivista iz četiri uvale otoka Mljeta uklonjeno je čak 12 tona smeća. ''Radi o količini smeća koju je teško i zamisliti", kaže Ervin Poljak.

“Ekološki aktivisti iz čitave hrvatske potpomognuti lokalnim volonterima, sedam dana radili su na uklanjanju smeća iz predivnih mljetskih uvala. Sakupili su 800 vreća smeća, a očistili tek četiri uvale”, piše u priopćenju predsjednik udruge Planet Zemlja Ervin Poljak te dodaje da se “radi o količini smeća koju je teško i zamisliti”.

Dodaje da su se volonteri sedam dana pitali kako je moguće da se toliko smeća nalazi u uvalama. “Oznake na ambalaži daju djelomičan odgovor. Većina smeća potječe iz daleke Crne Gore i još dalje Albanije. Uglavnom se radi o komunalnom otpadu i čini se kao da je smeće umjesto na deponije sipano iz kamiona ravno u more. A najvjerojatnije su rijeke te koje marljivo sakupljaju kućni otpad bačen u njih ili uz njih te ga donose u more. To su činjenice koje dovode do očaja. Oni bacaju mi čistimo, oni bacaju mi čistimo”, piše Poljak te se pita ima li tome kraja.

Volonterska akcija čišćenja obale je provedena pod pokroviteljstvom nacionalnog parka Mljet i općine Mljet a ekologe je okupila udruga Planet Zemlja, piše Večernji list.