Vremenska prognoza: Stižu iznadprosječne temperature

N1

Travanj je započeo relativno hladno, temperature su u prvih šest dana u mjesecu bile 2 do 6 stupnjeva niže nego što je uobičajeno, a slično vrijeme zadržat će se još danas i sutra.

Prosjek za Zagreb je oko 17, vidimo da ćemo još sutra mjeriti razmjerno nisku temperaturu, a zatim se dižemo iznad prosjeka.

Slično će biti i u Beogradu, gdje će također tek petak biti malo topliji od prosjeka, a vikend osjetno topliji.. maksimalna temperatura bit će za oko 6 stupnjeva viša od prosječnih 16.

U Sarajevu je prosjek sličan ovome u Zagrebu i Beogradu, oko 15, no vrijeme je ovih dana osjetno neugodnije. Stoga će i zatopljenje idućih dana biti blaže, u subotu i nedjlelju će temperature sramežljivo premašiti prosječne vrijednosti za sredinu četvrtoga mjeseca.

Nema više ozbiljnijeg mraza

S obzirom na hladnoću koju smo imali dosad i vegetacija je malo zakasnila u odnosu na uobičajeni tempo, no jasno je da će zatopljenje povoljno utjecati na nastavak vegetacijskog ciklusa. A sada napokon možete i balkonsko cvijeće iznijeti van bez brige da će ga oštetiti ozbiljniji mraz.

Noćas se u regiji prolazno razvedrilo, a oblaci su se zadržavali samo na jugu gdje je na najvišim vrhovima još bilo i vrlo malo snijega. Prema jutru se međutim opet naoblačilo u najsjevernijim područjima, a Podravinu i zapadnu Slavoniju zahvatila je i mjestimična slaba kiša. Tijekom dana će oblaci prolazno proširiti na središnje i južne dijelove regije, kiša će trajnija uglavnom smo u Slavoniji, posebice zapadnoj, te u BiH, a snijeg se očekuje rijetko u najvišem gorju.

Za vikend razvedravanje

Tijekom noći na četvrtak smirivanje i postupno razvedravanje, najprije na moru, istoku, pa drugdje. I danas još razmjerno vjetrovito, ali ipak manje nego jučer. Puhat će još samo povremeno umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak, u gorju i na Jadranu umjerena do umjereno jaka bura i sve češće tramontana.

Dnevna temperatura za nijansu viša nego jučer, ali će se zbog slabijega vjetra činiti osjetno ugodnije. Maksimalne temperature bit će u Bosni i na Kosovu te na jugu Srbije od 4 do 8, drugdje između 8 i 12, a na moru oko 15 stupnjeva.

Iduće noći bit će podjednako hladno kao noćas, na kontinentu većinom od 0 do 5 stupnjeva, na moru i u Hercegovini između 5 i 9.

U četvrtak nešto više oblaka još samo u planinama, i to osobito u prvom dijelu dana. Općenito gledano će već biti znatno više sunca. Vjetar će napokon posve oslabjeti i bit će već znatno ugodnije. Petak, osim sunca, donosi i osjetno toplije vrijeme. Ujutro je doduše moguća kratkotrajna magla, no uglavnom samo po kotlinama i riječnim dolinama i to vrlo kratkotrajno. U subotu također pretežno sunčano i još toplije. Najviša temperatura u gorskim krajevima će biti oko 15 stupnjeva, na moru između 15 i 20, a u nizinama i više od 20 stupnjeva.