Jesu li za put u Helsinki ministrima izdana dva putna naloga?

Vijesti 09. ruj 201912:07 > 12:44
N1

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković u N1 Studiju uživo govorila je o postupku protiv premijera Andreja Plenkovića, ministra Davora Božinovića, te bivših ministara Tomislava Tolušića, Nade Murganić i Lovre Kuščevića, a koji je vezan za njihov put u Helsinki.

Kada je u pitanju izjava premijera Andreja Plenkovića o Povjerenstvuvezano za slučaj puta u Helsinki, Nataša Novaković kaže da takve izjave nisu primjerene. 

“Mislim da je to neprimjerena izjava, pogotovo zato što dolazi od premijera prema neovisnom tijelu. U tom smo predmetu postupili kao i u svakom drugom predmetu, tako da doista nije bilo razloga za ovakve prozivke. Mi smo dobili pisano očitovanje Vlade, ministara i HDZ-a u više navrata. Od studenog 2018. tražili smo i popratnu dokumentaciju očitovanja, koju nismo dobili nikada”, rekla je Nataša Novaković.

Premijer tvrdi da je Povjerenstvu iz HDZ-a odgovoreno na sve upite, iako nije bilo zakonske obveze za to?

“Vlada se očitovala, iako ne na sva pitanja koja smo mi postavili, a očitovanje nije dovoljno. Od prvog dopisa, Povjerenstvo je tražilo niz dokumenata, kako od Vlade, tako od ministara. HDZ je odgovorio, ali toliko općenito da mi nismo iz odgovora mogli zaključiti o kojim se dužnosnicima radi. Nikada nisu naveli imena, naveli su neke iznose u globalu, ali mi ne znamo kome je HDZ platio smještaj i dnevnice”, rekla je Novaković.

“Od ministarstava nismo dobili cifre, samo globalno od HDZ-a. Ono što nas je omelo u tom predmetu je činjenica da je Hrvatska demokratska zajednica u svom očitovanju napisala da je smještaj i dnevnice platila putem putnih naloga dužnosnicima, a svi ministri su se očitovali da imaju putni nalog vlastite institucije. To nam je bilo dodatno neobično u tom slučaju. Ne možete imati dva putna naloga. Ili imaju putni nalog HDZ-a ili putni nalog svog ministarstva. Bez obzira na to kontradiktorno očitovanje, mi smo od početka tražili, i uvijek tražimo u svakom predmetu, nije to nikakav presedan, očitovanje i dokumentaciju očitovanja.”

VEZANE VIJESTI

Na pitanje kakav je odnos premijera Andreja Plenkovića prema njoj, ona kaže da odnosa nema.

“Nema tu odnosa. Kao tijelo smo korektno odradili predmet, očekivali smo da će biti nekih reakcija, ali svakako nismo očekivali ovakvo nešto, da nas se optuži da želimo prouzročiti neku političku štetu i konstruirati. Mi radimo naš posao, a naš posao je da takve predmete istražimo, da dobijemo činjenice, potvrdimo ih dokumentacijom”, kazala je Novaković.

“Kada se desi postupak protiv nekoga tko je više izložen javnosti, onda nastanu pritisci. U zadnjih godinu dana pritisak se pojavi se pa nestane, navikli smo već na to”, rekla je Novaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram