Direktor Fonda pustio snimku na kojoj psuje i prijeti: Snimka je predmet ucjena!

Vijesti 24. ruj 201910:16 > 14:06
N1

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš objavio je u utorak na konferenciji za novinare audio snimku prijetnji koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje.

“Snimka je stara otprilike godinu dana i na njoj se može čuti kako je Kotarac pokušao trgovati svojim koeficijentom u zamjenu za kooperativnost vezano na pritiske koje je radio preko Radničkog vijeća”, rekao je Ponoš.

Poručio je kako mu je žao što se to dogodilo jer je koristio “neprimjeren govor”, za koji nema opravdanja bez obzira što je razgovor bio tajno snimljen i što ga je Kotarac namjerno isprovocirao.

“Snimka je predmet ucjena koje traju već više od godinu dana na razne načine i zato sam je odlučio podijeliti s javnošću”, istaknuo je Ponoš dodavši kako je problem nastao onog trenutka kada je u Fondu pokušao uvesti reda kroz donošenje novog Statuta, čime bi neki ljudi izgubili svoje pozicije.

Na pitanje je li o snimci razgovarao s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, Ponoš je rekao da Ćorić “od jučer u pet sati zna za postojanje te snimke” te da mu dosad nije uputio nikakvu poruku vezanu za to. Kaže kako mu ministar nije savjetovao da sazove konferenciju za novinare već je to odlučio učiniti zato što želi razriješiti “gordijski čvor i grč” koji nosi već godinu dana i jer zna da kvalitetno radi u Fondu.

Kvalitetan rad važniji od neprimjerenoga govora”Imate na stolu dvije situacije – jedna je četiri i pol minute neprimjerenog govora, a druga milijardu i pol kuna kvalitetnog rada. Netko može postaviti pitanje ostavke direktora, no ja mislim da je kvalitetan rad puno važniji od toga”, poručio je Ponoš.

Optužio je Kotarca da je na bolovanju više od godinu dana, te da je bio predsjednik Radničkog vijeća u kojem je svih devet članova osim njega dalo ostavku. Kotarac je, tvrdi Ponoš, neprestano postavljao zahtjeve Upravi koji su ustvari bili zahtjevi za njegov osobni probitak.

Ponoš se osvrnuo i na financijske teškoće u kojima se Fond nalazio prije njegova dolaska u rujnu 2017. rekavši kako je na računu bio minus od 265 milijuna kuna, uz “skrivene kosture iz ormara” od još 150 milijuna kuna, što znači da je minus zapravo bio veći od 400 milijuna kuna.

Prošlu godinu Fond je završio u plusu od 905 milijuna kuna, a nakon toga počeli su pritisci, kaže Ponoš dodajući kako su sada u plusu od preko 500 milijuna kuna.

Novinarima se obratila i sadašnja predsjednica Radničkog vijeća Fonda Vesna Cetin Krnjević koja je ustvrdila da Kotarac svoju funkciju nije obavljao sukladno zakonu i poslovniku o radu, te da je odluke donosio svojevoljno.Također je rekla kako je od Kotarca dobivala “neprimjerene, nekorektne i prijeteće poruke”, zbog čega se konzultirala s policijom i blokirala njegov broj, a ako se to ponovi poduzet će daljnje korake.

Podsjetimo, Mislav Kotarac iz Radničkog vijeća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izašao je ranije ove godine u javnost optuživši HNS-ovca Ponoša da zapošljava podobne ljude sa stranačkim iskaznicama u Fond. Prema njegovim nvodima, Ponoš je u Fond zaposlio 9 HNS-ovaca.

Kotarac je kao ozbiljan problem izdvojio i “činjenicu da su se kontinuirano snižavali kriteriji za ljude na rukovodećim pozicijama, jer oni koje je direktor Ponoš bez natječaja imenovao nisu ispunjavali formalne uvjete”.

Nadalje, u siječnju ove godine, a nakon medijskih napisa o navodnom zapošljavanju članova HNS-a u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je da će poslati upravni nadzor u Fond, što je i učinio. Nalaz je pokazao da nepravilnosti nema.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost negirao je sumnje o stranačkom zapošljavanju. Ističu da direktor Fonda,HNS-ovac Dubravko Ponoš, nije bio uključen u natječajnu proceduru.

Pogledajte tadašnju izjavu ministra:

Dubravko Ponoš (HNS) je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od rujna 2017. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram