Općinski sud u Bjelovaru za N1: Moguće da su u pravu i Turudić i policajac

Vijesti 25. ruj 201914:45 > 15:02
Izvor: N1

Općinski sud u Bjelovaru na upit N1 televizije o kontradiktornim izjavama suca Ivana Turudića, pravomoćno kažnjenog s tisuću kuna zbog prebrze vožnje sjevernom bjelovarskom obilaznicom, i policajca Josipa Blaževića koji je svjedočio na sudu, kazao je da je moguće da su u pravu - i Turudić i policajac koji.

“Moguće je da su u pravu i sudac Ivan Turudić i policajac Josip Blažević. Naime, princip rada uređaja za mjerenje brzine ‘Traffivision’, kojim je u ovom konkretnom slučaju bio utvrđen prekršaj prekoračenja brzine izvan naselja vozilom kojim je upravljao sudac Turudić, takav je da policijsko vozilo u kojem se nalazi taj mjerni uređaj, tzv. presretač, praćenjem na većem razmaku iza vozila snimi vozilo u prekršaju, nakon čega se približi snimljenom vozilu radi jasne snimke registarskih pločica pa se tek tada na ‘presretaču’ uključuju bljeskalice radi zaustavljanja vozila i utvrđivanja identiteta vozača.

Budući da se sudac Turudić kretao brzinom od oko 130 km/h, postoji mogućnost i da neko kraće vrijeme nije zamijetio da ga policijsko vozilo pokušava zaustaviti, a nakon toga se trebao i zaustaviti na nekom pogodnom mjestu a da ne ugrožava druge sudionike u prometu.

Nisam bio tamo pa ne mogu to tvrditi da se baš tako sve odigralo, ali kao sudac s dugogodišnjim iskustvom mogu si to tako objasniti. Naravno, da se nije zaustavio nakon dužeg vremena ili da je eventualnim povećavanjem brzine svog vozila pokušao pobjeći policiji, u tom bi se slučaju radilo o prekršaju iz čl. 32. St. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za koji je propisana kazna od 3.000,00 do 7.000,00 kn, dok je za prekršaj iz čl. 54.st.3. ZSPC, za koji je osuđen sudac Turudić, propisana kazna u fiksnom iznosu od 1.000,00 kn. 

Sudac Turudić je, kao i svaki drugi građanin, imao mogućnost platiti manju kaznu na mjestu počinjenja prekršaja ili u roku od 8 dana, međutim on je svojim prigovorom na obavezni prekršajni nalog bjelovarske prometne policije inicirao prekršajni postupak, čiji ishod vam je poznat”, stoji u odgovoru glasnogovornika Prekršajnog odjela Općinskog suda u Bjelovaru. 

VEZANA VIJEST

Podsjetimo, policajac Josip Blažević na sudu je svjedočio da je sudac Ivan Turudić 20. siječnja ove godine u 16:46 sati snimljen kako se vozi brzinom od 132,5 kilometra na sat na mjestu gdje je ograničenje brzine 80 kilometara na sat.

“Vozača smo pokušali zaustaviti kod Barutane na način da smo ga prestigli i upalili svjetlosnu oznaku na presretaču ‘Policija – slijedite nas’. Vozač je unatoč tome nastavio kretanje, pa je zaustavljen drugi put kod skretanja za mjesto Diebali”, svjedočio je policajac.

Turudiću je omogućeno da pregleda videosnimku, no on je to odbio pa mu je uručen obvezni prekršajni nalog. Na prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru pozivan je četiri puta, ali niti jednom se nije odazvao. U tri slučaja pozive na ročište uopće nije preuzeo, a jednom je primio, ali se nije odazvao. Ako u roku od 30 dana od primitka presude odluči podmiriti kaznu, treba platiti samo dvije trećine iznosa, odnosno 666,67 kuna. 

#related-news_0

“Počinio sam prekršaj, vozio sam prebrzo, no smatram da je tome doprinijelo i ponašanje policije. Vozio sam bjelovarskom obilaznicom iz Virovitice prema Zagrebu i bio sam sa suprugom u autu. U jednom trenutku iza sebe sam vidio sivi sutomobil marke Audi A4, koji je vozio dva ili tri metra iza mene narednih nekoliko kilometara. Ni po čemu nisam mogao zaključiti da se radi o presretaču. Nikad u životu me do sada presretač nije zaustavio. Kada smo prošli Barutanu u Bjelovaru on me je pretekao i upalio rotirke, bio jasno vidljiv. Stao sam. To je pusta cesta, kada sam išao ispred njega ubrzao sam i u tome jest moj krimen. Priznajem da sam vozio koliko je registrirano. Nije točno da sam bježao od policije.

Nisam bio na raspravama jer nisam dobio poziv. Neodlaskom na raspravu sam sebi naštetio, nisam iznio svoju obranu. Pročitao sam u medijima da je policajac rekao da me je pokušao zaustaviti, ali da sam pobjegao. To nije istina”, kazao je, pak, Turudić.

Upit smo poslali i PU bjelovarsko-bilogorskoj, koja nas je preusmjerila na Općinski sud u Bjelovaru. 

“Možemo vas jedinio izvijestiti da Postaja prometne policije Bjelovar protiv predmetnog gospodina nije pokrenula postupak zbog navodnog nezaustavljanja po znakovima ili naredbama policijskih službenika iz razloga što nisu ostvarena obilježja prekršaja iz članka 32. Zakona o sigurnosti prometa na cestama”, stoji u odgovoru policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram