"Roditelji podržavaju štrajk, danas je u školu stiglo samo dvoje djece"

Vijesti 11. lis 201910:08 > 10:13
N1

Jučer je u svim osnovnim i srednjim školama održan štrajk profesora i učitelja, a danas se održava u četiri županije.

Jedna od te četiri županije je i Varaždinska.

“Roditelji su obaviješteni o svim detaljima organizacije štrajka u našoj školi. Dvije učiteljice nisu u štrajku i one su zadužene za djecu koja su došla u školu, danas ih je dvoje došlo, jučer ih je bilo šestero”, rekao je u razgovoru za N1 ravnatelj VI osnovne škole u Varaždinu Mario Stančić.

Većina roditelja podržava štrajk, kazao je ravnatelj.

“Naša škola pokazala zajedništvo u štrajku. Ovo nije štrajk samo učitelja već svih zaposlenika škole. Vjerujemo da su zahtjevi koje su sindikati iznijeli opravdani… Ja kao ravnatelj ne mogu učitelje i profesore niti poticati niti sprečavati da štrajkaju. Ja osobno nisam u štrajku, a na učiteljima i ostalima je da sami odluče žele li ili ne sudjelovati u tome”.

Davor Puklavec/PIXSELL

Podsjetimo, sindikati će svakoga dana u podne objavljivati županije u kojima će se sljedećeg radnog dana održavati štrajk.

Odaziv u četvrtak

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je jučer podatke o postotku učitelja koji su štrajkali u osnovnim i srednjim školama po županijama. Brojke su, u odnosu na one koji su objavili sindikati, za 20 posto manje.

Podaci se odnose na sve zaposlenike, postotak onih koji rade i onih koji su u štrajku. Iz Ministarstva znanosti napominju da podaci nisu obuhvatili zaposlenike koji su na bolovanju ili iz drugih razloga nisu bili prisutni na radnome mjestu.

U osnovnim školama u štrajku je bilo 68.37% radnika, a radilo je njih 16.17%. U srednjim školama u štrajku je bilo 65.07 % radnika, a radilo je njih 20.33%.