Bebić: Bitno je donijeti dobre odluke, a ne je li odluku donio Janos ili Ante

Vijesti 21. lis 201912:31 > 12:34
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je na ponovljenom suđenju u slučaju Ina-MOL da nekadašnji premijer Ivo Sanader, kojemu se sudi zajedno s nedostupnim šefom MOL-a Zsoltom Herndijem, nije nametao svoja mišljenja o izmjeni međudioničarskog ugovora ni ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine.

”Međudioničarski ugovori i ugovori o izdvajanju plinskog biznisa teme su o kojima je najviše znao tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec. Njegova mišljenja na užem predsjedništvu HDZ-a i užem kabinetu Vlade su se većinom uvažavala zbog njegove uvjerljivosti. Sanader kao premijer pritom nije nametao svoja mišljenja o izmjeni međudioničarskog ugovora ni ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine”, izjavio je Bebić.

Bebić je rekao da je na sastancima užeg predsjedništva HDZ-a većina Sanaderovih prijedloga prihvaćena, ali da je bilo i situacija da pojedini prijedlozi tadašnjeg premijera nisu prihvaćeni. Pritom se nije mogao sjetiti konkretnih primjera.

”U predsjedništvu stranke sam po pitanju Ine i MOL-a bio u skupini koja je više slušala, a manje govorila. Najbitnije je bilo da se donesu dobre odluke, a ne je li odluku donio Janos ili Ante”, pojasnio je Bebić.

VEZANE VIJESTI

Bivši potpredsjednik Sabora kazao je da je Polančec o situaciji u Ini iscrpno izvještavao članove užeg predsjedništva HDZ-a te da je zatim odluku donijela Vlada. Uz to, Bebić je dodao da je Ina prodana jer se tu tvrtku spašavalo iz teške situacije kako bi se osigurala opskrba energentima, a nadodao je i kako nije čuo da je itko od branitelja, koji su imali veliki dio dionica Ine, tražio da ih prodaju MOL-u.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.